Trondheim 20210205. 
Illustrasjon: barn, mob, unge hender på mob, nettkrim, nettkriminalitet. Modellklarert
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Trondheim 20210205. Illustrasjon: barn, mob, unge hender på mob, nettkrim, nettkriminalitet. Modellklarert Foto: Gorm Kallestad / NTB Bild: Gorm Kallestad

Mimmie Björnsdotter Grönkvist: Låt inte rädslan över internet ta överhanden

Internet har blivit en grundsten i vår vardag. Enligt Internetstiftelsens senaste årliga rapport om svenskarnas internetvanor använder nio av tio internet dagligen, och både för nytta, myndighetskontakter och för nöje.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Att vår oro över internet växt parallellt med att vi använder det mer är inte märkligt, och att nätet blir en faktor för att förstå problem vi ser i samhället är fullt logiskt. Mycket av oron är sund. Även på internet behöver vi vara försiktiga och akta oss för osäkra tjänster och bedrägerier. En del ökad oro kommer sig dessutom av att vi blivit mer medvetna om riskerna som finns. Det kan vara positivt om det gör oss mer försiktiga.

Enligt Internetstiftelsens rapport handlar oron också om insamlingen av personlig data. Det är en mer abstrakt rädsla, jämfört med oron för att få sitt konto länsat på pengar. Ett fåtal globala företag har samlat på sig enorma mängder data, där varje individs andel är försvinnande liten. Att hantera och analysera de enorma dataflödena är fortfarande en utmaning. Det går fortfarande att lura sig att man försvinner i folkmassan.

ANNONS

Att byta social medieplattform för att visa missnöje är dessutom svårt – man vill ju vara där alla andra är och några få jättar dominerar. Särskilt som vinsterna med att ge upp informationen till nätjättarna är så stora. En kittlande statistikpunkt ur rapporten är att så många som var femte som är i en relation idag träffade sin nuvarande partner via nätet. Vad är lite data värt, jämfört med en partner och livskamrat? Jämfört med att kunna hålla kontakten med sina vänner? De positiva sidorna får många att stanna, trots oron som gnager.

Men det finns anledning att slå vakt om vår personliga integritet. När sociala medier-appen Tiktok seglade upp, och på allvar utmanade de amerikanska jättarna, blev hotet mer konkret. Vill vi att vår data hamnar i händerna på en auktoritär stat som Kina? Vi är, om än marginellt, mer rädda för vad stater gör med vår data än internationella bolag.

Både Tiktok och erfarenheterna av läckor från de amerikanska jättarna bör dock mana till ökad eftertänksamhet kring vilken information vi är redo att dela med oss av. Ropen på reglering har blivit allt mer högljudda. Det kan behövas, främst för att klargöra att vi äger vår egen data och se till att lagar som gäller i verkligheten gäller även på nätet. Men det behöver ske med varsam hand, för att inte råka låsa marknaden i dagens tillstånd och istället stärka tech-giganternas ställning. Tar rädslan överhanden är risken att vi skapar fler problem än vi löser.

ANNONS
ANNONS