Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Olivia Lindroth Steinwall: Låt inte Jimmie äga frågan om heder

Sedan lång tid tillbaka har politiker och samhällsdebattörer begått det allvarliga misstaget att låta högerpopulister höras mest i frågan om hederskultur. Misstaget blev dyrt, och konsekvensen att diskussionen ofta associeras med en dold agenda.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

På senare år har eldsjälar från flera politiska hörn startat lysande initiativ i kampen mot hederskultur. Ändå har jag sällan bevittnat en diskussion om saken utan att en politiskt korrekt själ haft bråttom att påpeka att hedersförtryck faktiskt förekommer i alla kulturer. Vi svenskar är vettskrämda för att prata om hedersproblematik, eftersom det vore att erkänna fel hos andra kulturer. Det stämmer inte överens med den mysiga bild många vill ha av mångkultur, där alla sjunger små grodorna och äter shawarma och IKEA kryllar av söta ungar som alla bär hijab av egen fri vilja.

Vi är rädda att erkännandet av vissa problem skulle legitimera generaliseringar och främlingsfientlighet. Rimligt. De allra flesta som kommer hit från andra kulturer bidrar självklart inte till att upprätthålla hedersnormer. Att det skulle vara ett globalt fenomen är däremot en bekväm myt, och vi gör inte någon en tjänst genom att hålla fast vid den. Det borde varken vara kontroversiellt eller komplicerat att konstatera att vissa samhällen, bland annat i Mellanöstern, haft en annan social, politisk och kulturell utveckling - det är också därför många tar sig därifrån. Jag vägrar ge sverigedemokrater nöjet att vara så kallade “sanningssägare” i den här frågan för att vi andra tycker det är lite för jobbigt att prata om.

Om man lyssnar på sverigedemokrater kan man lätt få för sig att de älskar att prata om hedersförtryck. Exempelvis när någon nämner lönegapet, eller vill normalisera menstruation. Då är det superviktigt att prata om hedersförtryck och andra riktiga problem. Jimmies kompisar utger sig gärna för att vara de riktiga feministerna, eftersom de ser till flickorna som far illa på riktigt.

Men låt er inte luras. “Sanningssägarna” vill egentligen inte prata om hedersförtrycket. De vill bara prata om att vi borde prata om hedersförtrycket. Ofta som ett slagträ mot feminister. Allra helst som ett slagträ i invandringsdebatten. I söndagens Agenda nämnde Nyamko Sabuni att det är hon och hennes allierade som faktiskt engagerar sig mot problemen med hederskultur. Jimmie menade att utan hennes oansvariga politik hade problemen inte ens funnits i Sverige.

Låt er inte luras. Sverigedemokraternas politik gör inte att flickor far mindre illa av hedersförtryck. Den gör bara att de far illa någon annanstans. Många drabbade hade inte ens fått komma hit om Jimmie fått bestämma. De hade fortfarande utsatts - men kanske utan samma skyddsnät eller någon att vända sig till som de förhoppningsvis har i Sverige.

Låt er inte luras. Vi andra måste våga vara obekväma; debatten om hederskultur är för viktig för att reduceras till ett rasistiskt slagträ.

Som sista ord vill jag lyfta organisationen GAPF som gör ett fantastiskt arbete mot hederskultur. Har du några slantar över så swisha gärna en peng till 900 62 71.