Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

STOCKHOLM 20230118
Centerpartiets avgående partiledare Annie Lööf (C) avtackas under onsdagens partiledardebatt i plenisalen i riksdagen. 
Foto: Fredrik Sandberg / TT / 10080 Bild: Fredrik Sandberg/TT
STOCKHOLM 20230118 Centerpartiets avgående partiledare Annie Lööf (C) avtackas under onsdagens partiledardebatt i plenisalen i riksdagen. Foto: Fredrik Sandberg / TT / 10080 Bild: Fredrik Sandberg/TT

Maria Haldesten: Låt inte hatet definiera Annie Lööfs eftermäle

Annie Lööf bör gå till historien för sin idéutvecklande gärning och sitt benhårda försvar för liberala värden.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Först kom belackarna inifrån. "En Skåneledd Centerrevolt hotar Annie Lööf", skrev Aftonbladet. Partiveteraner rasade över ett "tokliberalt" förslag till idéprogram - och hötte med näven åt den unga oerfarna partiledaren.

Lööfs smekmånad fick, bokstavligt talat, ett abrupt slut.

Att den tuffaste striden ibland sker internt – och att man kan bli vingklippt innan man hunnit prövas på allvar – är det många partiledare som blivit varse. Inte minst ett par kvinnliga under de senaste åren.

Men Annie Lööf red ut stormen – med den äran. Och under gårdagens avskedsföreställning i Riksdagen, hyllades hon som pionjär av en av de politiska huvudmotståndarna.

– En av de tydligast lysande stjärnorna som inspirerat unga kvinnor därute, sade Nooshi Dagostar (V)

Som liberal feminist har Annie Lööf varit ett förebild, ett slags Centerpartiets svar på Birgitta Ohlsson. Med dem som parhästar, hade svensk politik kunnat gå i en helt annan, ljusare riktning. Tyvärr ville Liberalerna annorlunda. Birgittinerna - som Ohlssons följarskara ibland kallades - var tyvärr inte många, eller starka nog.

Annie Lööfs ledarskap kom däremot att bli så framgångsrikt att både nyliberaler och socialliberaler lockats till Centerpartiet - där den tidigare folkpartiledaren Bengt Westerberg är ett talande exempel.

Partistrategerna såg hennes dragningskraft - och lade stor vikt vid att föra en partiledardriven valrörelse 2018. Det som då bidrog till det bästa valresultatet på 30 år, väckte dock gradvis visst missnöje på sina håll. Redan under våren 2022 hördes röster som tyckte att den breda centerrörelsen hamnade i skymundan, bakom alla Lööf-affischer. Inte för att de inte gillade Annie Lööf. Lika hatad som hon blivit i populisthögern, lika älskad har hon varit i Centerled. Men lagspelet kom inte i tillräckligt tydlig dager.

Kan viljan att utnyttja Annie Lööfs lyskraft ha bidragit till att hon, mer än andra partiledare, hamnade i hatarnas blickfång? Det är långtifrån givet. Men det är likväl en fråga bland många, som Centerpartiet kan behövs ställa sig under valanalysens gång. inte minst för att bättre kunna skydda efterträdaren. Det är bedrövligt att tanken ska behöva väckas, men verkligheten är vad den är.

Under det dryga decennium som Annie Lööf både har lett Centerpartiet och försvarat den liberala demokratin, har hoten mot den senare ökat snabbt. På alla nivåer. En rysk diktators trollfabriker har kopierats av lärvilliga Sverigedemokrater - med liknande destabilisering som följd.

Men låt inte de mörka hatet överskugga en starkt politisk gärning. Det vore inte rättvist mot en politisk ledare som envist låtit framtidsoptimismen visa vägen - och som stadigt försvarat liberala värden i en tid då bastion efter bastion fallit.

Under Annie Lööfs ledarskap utvecklades Centerpartiet till Sveriges mest intressanta idéparti. Den obegripliga ekohumanismen ersattes, en gång för alla, med en tydlig, grön liberalism. Och när Annie Lööf nu lämnar finns en stabil idépolitisk grund att bygga vidare på. Det gynnar inte bara efterträdaren, utan alla som kallar sig liberaler.