Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

KARLSTAD 20190926
Centerpartiets partiledare Annie Lööf talar under partiets stämma på CCC i Karlstad.
Foto Tommy Pedersen / TT kod 10650 Bild: Tommy Pedersen/TT
KARLSTAD 20190926 Centerpartiets partiledare Annie Lööf talar under partiets stämma på CCC i Karlstad. Foto Tommy Pedersen / TT kod 10650 Bild: Tommy Pedersen/TT

Richard Böhme: Låt inte gott självförtroende hejda reformtakten

Centerpartiets stämma går av stapeln i Karlstad, det lovar god stämning men antagligen inga överraskningar. Ledarsidan hoppas naturligtvis bli motbevisad!

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Det går inte att ta miste på var Centerpartiet håller partistämma i år. I ett konferenscenter vid Klarälven i centrala Karlstad målades lokalfärgen med breda penseldrag. Det var skimmer i molnen och glitter i sjön.

En bild av en solbelyst skogsväg, som man får anta ska vara vägen framåt för att använda centerjargong, mötte stämmodeltagarna på scenen.

Inledningsfilmen som avslutades med ”Ack Värmeland du sköna” skulle nog fungera som ett destillat av det centerpartistiska, det var så att säga både mjölkkor och elbilar. Det är tydligt att det är här Centerpartiet vill befinna sig, och kanske framförallt synas befinna sig, i både folkdräkt och Tesla

Partiledare Annie Lööf äntrade scenen under stående ovationer. Det är tydligt att hennes ställning internt är mycket stark. Januariöverenskommelsen har inte försvagat utan snarare stärkt hennes ställning och hennes position som partiledare får betraktas som fullständigt konsoliderad.

Hon talade också mycket om de reformer som Centerpartiet fått igenom. Januariöverenskommelsen behandlades ganska hastigt och då under etiketten ”förhandlingar med andra partier”; ingen nämnd ingen glömd. Hon underströk ändå det kollektiva centeransvaret, att det här samarbetet var något man gått in i tillsammans. Även uppskattade ledare kan behöva påminna om var lojaliteten ska ligga. Trots att hon själv åtnjuter mycket stor trovärdighet i hela centerrörelsen så finns det ändå de som godtog januariöverenskommelsen under mer eller mindre tyst protest, till exempel studentförbundet.

Lööfs inledningstal fortsatte att eka av strövtåg i hembygden och hon deklamerade till och med några rader Fröding själv. Det var på det hela taget väl sammansatt men rymde inga direkta överraskningar. Hon betonade vikten av att människor kommer i arbete, av att motverka klimatförändringarna och av stärkt äganderätt. Fortfarande är SD viktig som motpol. Däremot talade hon också om den ökade otryggheten och förde fram flera förslag, exempelvis att slopa straffrabatten för unga grova återfallsförbrytare, som kan föras in under kategorien ”hårdare tag”. Hon lånade också Nyamko Sabunis (ja, egentligen Bertil Ohlins) problembeskrivning om ”det glömda Sverige”.

Riktigt konkret blev Lööf när hon talade om förlossningsvårdens villkor, något man märkte engagerade på djupet. Rätt till samma barnmorska från mödravård till eftervård och nationella riktlinjer för en nationellt jämlik förlossningsvård var något av det man ville genomföra.

Stämman är ännu ung och i skrivande stund har ingen omröstning genomförts. En lågoddsare är att partiledningens linje står sig stark i många frågor. Centerstudenter kämpar tappert för bland annat införandet av enhetlig moms, ett förslag många drog sin lans för. Man pekade på det godtycke och de gränsdragningsproblem som dagens system innebär, på de orättvisor som uppstår och de värden som går till spillo på grund av dagens snårskog till diversifiering. Ett innovativt förslag som riskerar att vara för radikalt för stämmans majoritet. Den drömmen, som aldrig besannats, som dröm var den vacker att få.

Slutligen ska också sägas att det allra säkraste tecknet på att du är på en centerstämma, det är att kampen mot granbarkborren tas upp i inledningstalet.