Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alliansen i Region Halland: Benny Strandberg (KD), Helene Andersson (C), Tommy Rydfeldt (L), Mikaela Waltersson (M). Bild: Jari Välitalo
Alliansen i Region Halland: Benny Strandberg (KD), Helene Andersson (C), Tommy Rydfeldt (L), Mikaela Waltersson (M). Bild: Jari Välitalo

Katarina Erlingson: Lås inte fast antalet sjukhus före valet

Sjukvården ses som den viktigaste politiska frågan och har gjort det länge, även om den låg som högst i juni 2020 då pandemin hade slagit till rejält (enligt Novus mätningar).

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Trots detta är regionerna relativt okända, både i väljarnas och i mediernas ögon. Ändå hanterar regionpolitikerna stora belopp - Region Hallands budget för 2023 täcker 13 miljarder kronor och 8000 anställda. Det är ett stort ansvar att styra över de olika verksamheter som ligger under regionens paraply där sjukvården är den stora delen. Det som lätt glöms är att regionen också bland annat styr över kollektivtrafiken och den regionala utvecklingen.

Regionpolitikerna är alltför anonyma, särskilt i förhållande till sin makt, men frågan är vems fel det är. Är det för lite politiskt tjafs mellan majoritet och opposition som SVT:s Uppdrag Granskning försökte göra det till under våren? Hade väljarna blivit klokare om Socialdemokraterna i Region Halland varit mer konfrontativa och mindre samarbetsvilliga? Inte alls säkert, även om misstanken finns att media varit mer intresserat av att rapportera om konflikterna inom regionen.

I samband med presentationen av budgeten för nästa år förde Alliansen i Region Halland fram ett antal satsningar. Det är förstås bra och nödvändigt, men det är också viktigt att komma ihåg att merparten av budgeten redan är intecknad av de stora kostnaderna för personal och drift av fastigheter och kollektivtrafik.

Satsning på nära vård och på personalen lyftes fram och en del andra frågor med anknytning till vården. Ett antal miljoner hit och ett antal dit ser mycket ut, men kan vara på marginalen när det fördelas ut till verksamheterna.

Att särskilja sig som parti är inte helt lätt när det gäller regionpolitik. Centerpartiet satsar på mobil vård och de andra partierna lyfter fram sina hjärtefrågor. Men när regionstyrelsens ordförande, Mikaela Waltersson (M), lyfter fram antalet sjukhus som en viktig huvudfråga för Moderaterna blir denna strukturfråga onödigt politiserad.

Hallandsposten ger partierna möjlighet att lyfta sina valfrågor och det är i det sammanhanget som Waltersson skriver att "det är en självklarhet att våra tre sjukhus ska bibehållas och utvecklas".

Det kan vara en skrivning hon får anledning att ångra efter valet. Mikaela Waltersson fick i våras kritik för att hon försökt mörka en utredning kring "morgondagens sjukvårdsstruktur" där tjänstemännen föreslog att det bara skulle finnas ett akutsjukhus i Halland. Det är klart att det riskerar att bli en känslig valfråga men att Moderaterna redan nu tar ställning innan alla fakta ligger på bordet är närmast oansvarigt och dessutom populistiskt.

Så det kan visst finnas intresseväckande regionfrågor inför höstens val.

Läs mer: Så vill de styrande regionpolitikerna fördela 13 miljarder

Läs mer: Halmstad och Varberg riskerar mista akutsjukhus

Läs mer: Dags visa ledarskap gällande sjukhusfrågan