Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

DEMONSTRATION MOT HÖJD FASTIGHETSSKATT I GÖTEBORG DEMONSTRANTER PROTESTERAR SKYLTAR MED TEXT LÅT FOLK BO KVAR! SLOPA FASTIGHETSSKATTEN DIGITALBILD (LÅA) Bild: Johan Främst
DEMONSTRATION MOT HÖJD FASTIGHETSSKATT I GÖTEBORG DEMONSTRANTER PROTESTERAR SKYLTAR MED TEXT LÅT FOLK BO KVAR! SLOPA FASTIGHETSSKATTEN DIGITALBILD (LÅA) Bild: Johan Främst

Maria Haldesten: Lätt att klä av M-lögner om fastighetsskatt

Falskt att vägra se bjälken i eget öga. Per Svensson (S) är mer emot fastighetsskatt än Anders Borg.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Hur sossig är Anders Borg? Elisabeth Svantesson (M) borde ha fått frågan. Då hade hon kanske börjat skruva sig - och partiets pågående valpropaganda hade kommit i annan dager.

Den förre Moderate finansministern tillhör nämligen det läger inom borgerligheten som länge har lobbat för en återinförd fastighetsskatt.

När Moderaterna nu kastar sten på Socialdemokraterna för skatteförslag från LO och Tiden, yr glasskrosset från Kungsgatan i Stockholm. Det är där den borgerliga tankesmedjan Timbro håller till - och det är där ett fäste för fastighetsskatt finns.

"Dags att köra över KD och höja fastighetsskatten" skrev chefen för Liberala Nyhetsbyrån i en ledare redan för ett par år sedan.

"I slutändan är skatt på fastigheter, i likhet med momsen, en av de minst skadliga skatterna", argumenterade Joakim Broman - med hänvisning till en färsk rapport från Timbro. Tankesmedjan föreslog där en återinförd fastighetsskatt som en del av en större skattereform.

Bakom rapporten stod bland annat Jacob Lundgren och Karin Svanborg-Sjövall, både med M-koppling.

Svanborg-Sjövall var tidigare Vd på Timbro. Nu ingår hon i partiledarstaben hos Ulf Kristersson.

Så när Elisabeth Svantesson säger till Svenska Dagbladet att det inte att lita på Socialdemokraterna i den här frågan, blir det pinsamt. För hur kan vi veta att det inte blir en eventuell M-regering som tvingad folk från hus och hem?

Den bistra sanningen är ju att det inom såväl Liberalerna som Moderaterna finns förespråkare för en återinförd fastighetsskatt. Det bör ingå i den "konsumentupplysning" som Svantesson påstår sig ägna sig åt. Annars är det bara falsk marknadsföring.

Socialdemokraterna kritiserar därför nu, med viss rätt, Moderaterna för desinformation. Det är korrekt såtillvida att regeringspartiet kan hänvisa till ett kongressbeslut om att inte återinföra fastighetsskatten. Men även inom S finns olika läger. Ta S på västkusten. I vår närliggande storstad Göteborg har Socialdemokraterna drivit på för skatteförändring. I Falkenberg har Per Svensson däremot kört hälarna i marken och beskrivit sitt distrikt som partiets hårdaste motståndare till en fastighetsskatt!

"Ett dåligt förslag för vanligt folk i Falkenberg och skulle allvarligt försvåra för vanliga arbetare på Gekås, Carlsberg eller kommunen att ha råd att bo i villa i Falkenbergs kommun" skrev han i en insändare i HN efter att Villaägarna varnat för ovälkomna skattebesked.

Ovälkommet är en underdrift. Få skatter är så hatade. Och en rad borgerliga ekonomer har därför bittert konstaterat att deras forskning inte tillmäts något värde eftersom "populismen" styr.

Men för många villa- och fritidshusägare längs västkusten skulle en återinförd fastighetsskatt de facto betyda kraftigt höjda kostnader. Och det folkliga motståndet är förståeligt. Just därför blir det en valfråga.

Men ska väljarna kunna lita på att skatten förblir död och begraven gör det klokt att kräva skriftliga garantier från M lika väl som S.