Foto: Fredrik Sandberg / TT
Foto: Fredrik Sandberg / TT Bild: Fredrik Sandberg/TT

Lägg ner Arbetsförnedringen

Jobb. Om ett företag hade bedrivit sin verksamhet likt Arbetsförmedlingen hade det gått i konkurs. Men det är just det som är problemet. Statliga företag och myndigheter som inte levererar fortsätter envist räddas.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Arbetsförmedlingens vara eller icke vara har blivit näst intill en ideologisk batalj under valrörelsen. Alliansen har lovat att myndigheten ska läggas ner i sin nuvarande form, regeringen vill ”se över” dess uppdrag. Alliansens företrädare menar att Arbetsförmedlingen misslyckats med sitt uppdrag för mycket, för länge, för att ha något existensberättigande kvar. Alliansens linje bekräftas nu i en ny rapport från den sedan 2016 pågående arbetsmarknadsutredningen, där oppositionen begärde att Arbetsförmedlingens prestation och myndighetsutövning skulle utredas.

På flera punkter slås det fast att Arbetsförmedlingen misslyckats. Rapporten konstaterar en försämrad matchning, svaga effekter från olika arbetsrehabiliterande satsningar och brister i rättssäkerhet och regelefterlevnad. Dessa tre effekter sammanfattas som: myndigheten lyckas inte sätta personer i arbete, de personer som inte sätts i arbete driver runt i meningslösa program och personer får felaktig ersättning från a-kassan på grund av bristande regelefterlevnad.

ANNONS

Vilket annat företag som helst som hade bedrivit verksamhet på detta sätt hade gått i konkurs för länge sedan. Men det är ju också just det som är problemet. Statliga företag och myndigheter som inte levererar, eller ens lyckas hålla sig på så mycket som livhanken, räddas gång på gång av staten. Istället för att konstatera att verksamhetens nuvarande form inte matchar med dagens arbetsmarknad och behov så fortsätter man att gång på gång pumpar man in ännu lite till skattepengar i systemet. Och om de verksamheter som Arbetsförmedlingen sedan väljer att lägga dessa pengar på faktiskt gynnar de arbetssökande är egentligen strunt samma. Mer pengar kommer ju ändå in om det inte skulle gå bra.

Ett praktexempel på denna allvarliga problematik är Arbetsförmedlingens mångåriga anlitande av det privata företaget ABC-kraften. För redan åtta år sedan visade SVT Nyheter hur företaget placerade långtidsarbetslösa i meningslös ”rehabiliterande” sysselsättning som att titta på film i timmar, måla om felfria stolar, virkning och innehållslösa studiebesök eftersom de egna lokalerna var undermåliga. Företaget fuskade även med de arbetssökandes CV:n. Trots den massiva kritiken kunde ABC-kraften plocka ut en kvarts miljard i intäkter för sålda tjänster från Arbetsförmedlingen under 2016. Detta otroliga misslyckande att fullfölja sitt uppdrag skulle en privat arbetsförmedling aldrig ha råd med. Vid minsta tecken på partners misskötsamhet är man tvungen att riva kontrakten.

ANNONS

Att hoppa höjdhopp utan ribba är meningslöst, men det är också just det som Arbetsförmedlingen gör. Precis som i alla andra branscher ska man istället få betalt efter prestation, och just därför behöver myndighetens uppdrag privatiseras. De privata aktörerna får sedan betalt efter prestation, ju längre från arbetsmarknaden den arbetssökande står ju mer ersättning får man som bolag. Arbetsförmedlingens uppdrag ska istället vara att kontrollera att de privata aktörerna sköter sig, alltså samma sak som de gör idag men som de misslyckas med eftersom de har matchnings och rehabiliteringsuppdraget också. På så sätt skulle systemet effektiviseras och leda till vinster både för samhälle och enskild.

ANNONS