Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lokalproducerad biogas i Trollhättan. Bild: Yvonne Olsson
Lokalproducerad biogas i Trollhättan. Bild: Yvonne Olsson

Katarina Erlingson: Lägg energi på kraftfull satsning i Halland!

Ledare 3/2. Mikaela Waltersson, regionstyrelsens ordförande, ta initiativ till att Halland tar stora kliv framåt när det gäller att motverka klimatförändringarna!

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Brittis Bentzler, landshövding i Halland, ta armkrok med Mikaela Waltersson och ledarna i de halländska kommunerna och näringslivet för att driva regering och riksdag framåt i klimatarbetet!

Det är bråttom, inte minst för klimatet men också för att minska beroendet av olja och gas från det krigförande Ryssland.

Halland har en lång tradition av att vara tidigt framme när det gäller miljöarbete. Vindkraft och biogas är energislag som infördes tidigt här. Det är dags att ta stora steg framåt! Biogasen har haft problem på senare år, EU-regler har bromsat Sveriges satsningar, men lokalproducerad biogas är något att satsa på. Regering och riksdag behöver sätta hårt mot hårt i EU och nu är det givet att det är rätt läge.

Som Petter Fällmar Andersson skriver i Sydsvenskan (2/3): "Förnybar energi stavas frihet".

Frihet från despoter, frihet (på sikt) från klimatförändringar, frihet från giftiga utsläpp. FN:s klimatpanel, IPCC, kom häromdagen med en mörk rapport. "De största förorenarna gör sig skyldiga till mordbrand i vårt enda hem", sa en upprörd Antonio Guterres, FN:s generalsekreterare. Ändå har rapporten hamnat i skymundan av Rysslands aggression i Ukraina, trots att det hänger så nära ihop.

"De av människan framkallade klimatförändringarna och kriget i Ukraina har samma rötter - fossila bränslen - och vårt beroende av dem", sa Svitlana Krakovska, ledare för Ukrainas delegation i IPCC.

Så vänta inte, ni ledare runtom i Halland! Sätt ryggarna samman och visa att Halland kan och vill leda oss in i ett fossiloberoende. Det är hög tid! Rysslands krig i Ukraina har gjort saken ännu mer akut. Nu får vi sluta tjafsa och diskutera byråkratiska problem, det är bokstavligt talat en fråga om liv och död.

Biogasen var tidig i Halland, men utbyggnaden har gått i stå. De satsningar som görs är av lokala små producenter. Det behövs både och, både stora och små aktörer. Naturgasen måste fasas ut så det blir enbart ren biogas på tankställena! Hittills är det så kallad fordonsgas vilket är en blandning av naturgas och biogas, även om producenterna i Halland lovar att det är mer än hälften som är biogas.

Solceller och vindkraft är självklara att fortsätta bygga ut, och vätgas borde vara nästa stora satsning, förstås gjord via förnybara energikällor och inte från fossila bränslen.

Sitt inte och vänta på att någon annan ska sätta igång! Dra igång en Hallandssatsning som kan bli förebild i hela världen! Det går om man vill och orkar. Nu är det viktigare än någonsin.