Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ola Johansson: Kyrkan angår alla så se till att rösta!

Kollektivanslutningen till Svenska Kyrkan är avskaffad och den som så önskar har haft rätt att utträda, vilket en del men långt ifrån alla har gjort. Vi är ännu många som vill dela kyrkans gemenskap och tro, på det sätt vi väljer och som det passar oss. Kyrkans musik har fångat mig och relativt högt upp i åren blev jag varse att jag kan sjunga. Tillräckligt bra för att hålla en plats i kyrkokören där jag bor. På så vis blev mitt kyrkliga engagemang under lång tid en glädje, inte bara för mig, utan förhoppningsvis även för dem som lyssnat.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Andra väljer att besöka kyrkor utanför gudstjänsttid för att se på alla vackra föremål, meditera, känna atmosfären och kanske tala med Gud. De flesta går i kyrkan när någon anhörig döps, gifter sig eller begravs - och det får man, även om man själv valt att träda ur. Är man medlem av kyrkan kostar det dig inget att använda sig av den, med präst, musiker, vaktmästare, vittnen, dopvatten, nattvardsvin och allt som behövs. Att det bestämts så är väl fantastiskt?!

I kyrkan bestäms det också om lokaler, fastigheter, boningshus, parker, grönområden, arrendegårdar, bistånd och en förskräcklig massa skog. Man tillsätter präster, diakoner, musiker, vaktmästare, chefer som anställer personal och man startar nya verksamheter för barn, nyanlända, vuxna och äldre. Kyrkan hjälper människor med missbruksproblematik, i trassliga relationer och de gör det bra. Ofta med en högre tillgänglighet än via kommunen.

Att Svenska kyrkan fortfarande sysslar med allt detta är ingenting självklart. Den gör det för att det har bestämts att så ska det vara. Så även om kyrkan är skild ifrån staten spelar den en viktig roll i samhället. Du som är medlem och får lov att rösta ska känna dig privilegierad. Din röst är viktig, för den betyder mycket för så många fler. Den betyder att de som styr i kyrkan ska representera oss som berörs av budskapet och verksamheten, inte de som jobbar- eller har jobbat där.

Till kyrkovalet finns flera nomineringsgrupper med kompetenta kandidater, var och en med en egen bakgrund och profil. Till kyrkomötet som är den högsta instansen, stiftet och till många församlingars fullmäktige kan du välja Centerpartiets. Gör du det så vet du att den du röstar på delar vårt partis syn på landsbygden, miljön, energifrågorna och inte minst synen på medmänniskor. Gudar ska veta att alla människors lika värde och rättigheter inte värderas lika högt inom alla partier.

”Centerpartiet vill att kyrkan ska vara en kraft för tolerans och en plats för gemenskap”. Så står det på vår hemsida. Och vid sidan av att stå bakom detta, har dom personer som satts upp på valsedlarna gått igenom en nomineringsprocedur som är nästa lika grundlig som den är till Riksdagen. Utan att jämföra i övrigt så kan man lova att de som väljs kommer att veta vad de gör och känna ett ansvar för kyrkan.

Det är ett viktigt val nästa söndag. Förtidsröstningen har börjat, så vänta inte med att rösta!