Maria Haldesten: Kväv inte Hallands öl-under med skatt och ogina regler

Löftesbrottet om alkoholskatten är ett faktum. Men det finns en bakväg som kan rädda många småskaliga bryggerier.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ledare 7/12: Månskensbryggare, skäggiga ölnördar och hantverksskickliga småföretagare – bakom de halländska hantverksölen finns många sorters bryggare.

Alla har de dock en sak gemensamt – de kämpar i motvind mot en svekfull regering och branschens drakar. Och stundtals även mot lokala alkoholhandläggare.

Agerörs Kustbryggeris seger i kampen mot Falkenbergs kommun sprider dock ljus i decembermörkret. Fler än Per Persson har skäl att fira att ha värnat möjligheten att få ta ett par klunkar när man ska prova öl. Inte minst som slagen mot mikrobryggerierna annars kommer tätt just nu.

Sveket från regeringspartierna, som lovade att stoppa en alkoholskattehöjning, bekommer dock inte Per Persson.

ANNONS

– Hade inte kommunen ändrat sig hade jag lagt av och nöjt mig med att brygga för husbehov. Skatten berör mig inte lika mycket. Jag är pensionär och brygger öl mest för nöjes skull - och i så liten skala att höjningen är försumbar i sammanhanget. Andra bryggare är det värre för, säger han och nämner Pine Ridge Brewery i Falkenberg som exempel.

Det prisbelönta hantverksbryggeriet i Falkenberg har uppenbara likheter med Byaregården i Varberg – de har breddat konceptet. Pineridge har exempelvis laddat upp med både julbord och julöl. Och Byaregården erbjuder hantverkspizza till hantverksölet - och bryggarkurser.

– Det är en förutsättning för att gå runt. Vi märkte snabbt att det inte går att överleva som småskalig producent i Sverige, förklarar Inger Elftorp..

Bistra besked alltså för alla de ölälskare som drömmar om att starta eget en lada på landet. Men så har vi i Sverige ett sällsynt snålt regelverk. Och värre ser det alltså ut att bli vid årsskiftet. Om inte en räddning kommer från sidan. En riksdagsmajoritet skulle ju kunna bifalla de motioner om differentierad alkoholskatt som lämnats in under hösten.

"Ölmarknaden, i världen och här hemma, karaktäriseras av stordrifts- och samordningsfördelar. Systembolagets påslagsmodell och momsen accentuerar snedvridningen. Nystartade små bryggerier förblir därför till stor del små och olönsamma."

ANNONS

Så står det i en motion från riksdagsledamöterna Anders W Jonsson (C) och Elisabeth Thand Ringqvist (C). De konstaterar att EU löst det förstnämna problemet genom lägga en lägre skatt på öl som är producerats av oberoende småbryggerier.

Att differentiera skatten är också en av de förändringar som Sveriges Oberoende Bryggerier driver - en förening där exempelvis halländska Subbes, Rocky Point Brewery. Pine Ridge och Byaregården är medlemmar.

– Differentiering hade kunnat göra skillnad, gjort att fler kunde överleva, säger Inger Elftorp.

Halland är det län som sägs ha flest bryggerier per invånare. Det ger skäl till lite lokalpatriotism. Men hur länge håller det?

Mörka moln tornar up sig. Kartonger, malt och glasinköp har blivit dyrare. För att inte tala om elräkningen.

– Vi kan inte brygga så mycket billigare. Men vi har börjat elda mer med ved i vår panna för att värma vattnet till bryggverket, berättar Inger Elftorp.

Att det halländska - och för all del svenska - ölundret som skett de senaste decennierna riskerar att dö borde engagera politikerna. Och visst ser man, här och var, rubriker om politikerbesök bland skinande jäskar och flaskor. Men är engagemanget stort nog?

– Just nu kommer jag bara på en enda riksdagspolitiker som varit här och lyssnat, förstått och driver på. Det är Christopher Bergenblock. Han är ju väldigt engagerad i frågan om gårdsförsäljning, säger Inger Elftorp.

ANNONS

Att det, med tanke på landsbygdsprofilen, är en typisk Centerfråga är kanske inte förvånande. Men det finns fler partier i den nya regeringen som tidigare har sagt sig vara för en sådan förändring. Det ligger också ett färdigt förslag, där det uppenbara slås fast: Gårdsförsäljning är ingen fara för folkhälsan. Konkurrensverket har dessutom påtalat att den stora jätten, Systembolaget, knappast har något att frukta.

Att Systembolaget inte haft skäl för att måla fan på väggen finns det numera svart på vitt på. Det extremt återhållsamma förslag som presenterats skulle inte skada någon. Men gynna vinbönder och bryggare - varav många är landsbygdsföretagare.

Ändå dröjer det.

Ministern slirade på svaret, skriver Christopher Bergenblock irriterat i en debattartikeln i HN.

Ministern är KD:s Jakob Forssmed. Ni vet partiet som talade så fint om hjärtlandets överlevnad i valrörelsen.

Men det var kanske, som så mycket annat från det hållet, bara vackra ord.

Det svenska ölundret förtjänar dock ett bättre öde än att kvävas av ogina politiker.

ANNONS