Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Katarina Erlingson: Kunskap kan minska våld i nära relationer

Våld i nära relationer. Så betecknas något som om det får fortsätta ibland kan leda till döden. Oftast är det kvinnor som misshandlas av sin man, under längre tid och kanske eskalerande. Att misshandel i nära relationer är alltför vanligt vet vi, men inte exakt hur vanligt. Det vi vet med fruktansvärd tydlighet är att förra året dödades 15 kvinnor av någon som de haft eller har en parrelation med. Nio av tio som dödas i en nära relation är kvinna.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

En av tio som dödas är alltså man. Kanske är det kvinnan som tar till dödligt våld för att slippa ifrån en mångårig misshandel, men det kan också vara ett homosexuellt förhållande där en man slår en man, eller en kvinna en kvinna.

Även kvinnor kan vara elaka, manipulerande och slå sin partner. Om det var fallet i den fruktansvärda händelsen i ett samhälle i Falkenbergs kommun häromdagen vet vi förstås inte än, och får kanske aldrig veta. Det vi fått veta är att en kvinna misstänks ha dödat sin partner, men om det verkligen är så får en eventuell rättegång utvisa.

I de flesta fall är det mannen som är norm i samhället. När det gäller våld i nära relationer kan man säga att normen är att det är kvinnan som är offret och mannen som slår. Men det motsatta inträffar också. Den generella bilden är att kvinnor är svaga och män starka vilket gör det extra svårt för en man att erkänna att han blir misshandlad. Det blir en extra kränkning utöver själva misshandeln, som förutom fysiskt våld också kan vara verbala kränkningar. Egentligen samma typ av destruktiva händelser som där kvinnan blir misshandlad.

Det finns ett stort mörkertal, för många våldsutsatta anmäler inte. Samhällets fokus ligger på kvinnorna och det gör det ännu svårare för män som utsätts. Och självklart ska ett stort fokus ligga på mäns våld mot kvinnor, men det borde gå att tänka två tankar samtidigt.

Ofta kan missbruk och psykiska problem vara en del av problematiken, så ett stort ansvar ligger på sjukvården att kunna upptäcka tidiga signaler. Då gäller det att sjukvårdspersonalen inte förblindas av sina fördomar, utan ställer öppna frågor som inte är kopplade till förväntningar på hur de olika könen brukar bete sig. Svårt, och det kräver utbildning för att genomskåda inarbetade arbetsmönster.

Det finns mycket som går att göra för att förhindra att det går så illa så att någon dör av misshandeln. Möjligheterna för den misshandlade att söka hjälp måste förbättras. Säkrad finansiering av tjej- och kvinnojourer till exempel. Det är utomordentligt viktigt, men för män i samma situation är det svårare. Fokus på kvinnorna är viktigt, men utsatta män får inte glömmas bort.

Att helt bli av med våld i nära relationer är tyvärr inte realistiskt. Det viktigaste är att personal inom vården och polisen får kunskap så de kan hantera hjälpsökande på rätt sätt. Hjälpen bör inriktas på att få den utsatta personen att lämna relationen, innan det sista, dödliga, slaget kommer.

Läs mer: Samhället skakat efter misstänkta mordet