Katarina Erlingson: Krisen måste mötas med handlingskraft

Inflationen var 9,5 procent i november och den lär knappast bli lägre i december. Efter chockpriserna på el under tidig höst har elpriserna stigit igen de senaste veckorna, inte så konstigt med en sådan kyla. Matpriserna stiger också, men inte i lika stor utsträckning som elen.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Kriget i Ukraina fortsätter och är en av orsakerna till de stigande priserna. Handeln i världen påverkas förstås när en av världens viktigaste livsmedelsexportörer är under attack. Rysslands försök till energikrig mot övriga Europa är en annan orsak. Viktiga produkter som halvledare eller handelsgödsel blir det också brist på i en globaliserad värld.

Den sammanlagda osäkerheten gör självklart människor oroliga och mindre benägna att ta risker. Vem vill flytta till en nyproducerad lägenhet om man har ett alternativ? Risken för att räntorna ökar ytterligare är överhängande och då kan drömlägenheten i stället bli ditt livs mardröm. Den som har möjlighet att backa från en intresseanmälan gör det förstås i ett sådant här läge.

ANNONS

Då drabbas fastighetsbolagen och byggföretagen, liksom betongfirmor, trävaruföretag och andra som är beroende av ett fortsatt byggande för att kunna överleva. Att varslen i Halland, och övriga landet, ser ut att öka är därför inte så konstigt. Strängbetongs varsel på 63 personer på fabriken i Veddige är olyckligt men begripligt. Deromekoncernen varslar också, men främst på anläggningar som ligger utanför Halland.

Samtidigt är det brist på arbetskraft, men i andra sektorer såsom vård och omsorg.

-Vi har aldrig haft så många lediga jobb i Halland som nu, säger Niclas Gustafsson, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Halland, till HN.

Den stora utmaningen kommer alltså att vara att matcha jobb mot arbetslösa. Då krävs det både snabba åtgärder och vidareutbildningar som förstås tar längre tid att se effekten av. Generellt behöver företag, myndigheter och utbildningsväsende i Sverige bli bättre på validering, alltså att värdera en persons kunskap och kompetens lite mer informellt. Det är inte bara betyg och intyg som ska kunna användas utan man ska kunna bedöma om en person har rätt kompetens även om vederbörande inte kan "bevisa" det annat än genom handling.

Om varslet på Strängbetong i Veddige sätts i verket får Varbergs kommun något att bita i tillsammans med arbetsförmedlingen. Förhoppningsvis ser kommunen till att redan ligga i startgroparna för att hjälpa både tjänstemän och fabrikspersonal så att arbetslösheten kan bli så kort som möjligt. Den nyvalda utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Varberg borde veta vad de ska ta tag i direkt efter nyår när de tillträder.

ANNONS

Halland ligger geografiskt väldigt bra till. Det vi inte har som "egen" arbetsmarknad finns det goda möjligheter att pendla till, så förutsättningarna är trots allt goda.

Läs mer: Varslen ökar i Halland

Läs mer: Strängbetong i Veddige varslar

Läs mer: Derome säger upp personal

ANNONS