Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Katarina Erlingson: Krisen är uppfinningarnas moder

Ledare 20/3. I coronakrisens spår krävs det nytänkande på många punkter. Vanliga byråkratiska regler kan inte upprätthållas utan sunt förnuft får styra kommuner och myndigheter.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Kommuner förhandlar nu fram krislägesavtal med de fackliga organisationerna, efter förslag från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Avtalet innebär att arbetsgivaren ska kunna flytta personal till helt nya arbetsuppgifter för att kunna hålla viktiga samhällsfunktioner vid liv. Arbete pågår också för att efterlysa privatpersoner med rätt kunskaper som ska kunna rycka in om det behövs.

På sociala medier flödar idérikedomen hur man kan jobba på annorlunda sätt och hur man kan hjälpa utsatta småföretagare och enskilda medmänniskor.

Att utbildning från gymnasier och uppåt nu ska ske digitalt hemifrån innebär ett paradigmskifte för utbildning. Det kanske blir svårt att gå tillbaka till business as usual när coronapandemin dragit sig tillbaka.

När skolor och elever upptäckt fördelarna med digital undervisning kan det vara omöjligt att backa. När alla får träffas på sina skolor igen bör de påtvingade erfarenheterna användas för ett förnyat arbetssätt. Det är kanske inte det enda rätta att bara ha en lärare i ett ämne eller att lärare ska jobba på enbart en skola?

Det är synd att det ska krävas en allvarlig kris för att tänka nytt och innovativt. Det skulle vi behöva göra varje dag. Den så kallade flyktingkrisen 2015 lockade inte fram tillräckligt mycket av nytänkande trots det stora engagemang som uppstod i civilsamhället. Myndigheterna var inte mogna att ändra särskilt mycket och man ramlade snart tillbaka i gamla byråkratiska mönster och stor ängslighet. Låt coronakrisen bli början till ett samhälle som jobbar tillsammans, tillvaratar idéer och ifrågasätter om gamla regler är nödvändiga.