STOCKHOLM 20220203
Socialminister Lena Hallengren, statsminister Magdalena Andersson (S) håller pressträff i Rosenbad. Regeringen slopar alla coronarestriktioner från och med den 9 februari. 
Foto: Marko Säävälä / TT kod 10510
STOCKHOLM 20220203 Socialminister Lena Hallengren, statsminister Magdalena Andersson (S) håller pressträff i Rosenbad. Regeringen slopar alla coronarestriktioner från och med den 9 februari. Foto: Marko Säävälä / TT kod 10510 Bild: Marko Säävälä /TT

Katarina Erlingson: Krig och kris ger en tydlig Andersson-effekt

Socialdemokraterna har aldrig tidigare åtnjutit så stort förtroende som nu, enligt en undersökning av Medieakademin. Åtminstone sen de började med sin Förtroendebarometer 1997, alltså för 25 år sen. Det är säkert en kombination av flera saker.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Pandemin har inneburit stor osäkerhet för alla och då behöver man stabila personer att hålla sig i, åtminstone mentalt. Det är säkert därför Anders Tegnell blev så populär. Socialminister Lena Hallengren (S) har stadigt stått på presskonferens efter presskonferens och tålmodigt - inte lika tålmodigt som Tegnell, men nästan - svarat på frågor från media.

Magdalena Andersson blev statsminister i ett skede när pandemin var relativt lugn, men en kraftig våg i början av året satte henne på prov. När sen Ryssland invaderade Ukraina fick statsministern anledning att hålla tal till folket. I förtroendebarometern klättar Socialdemokraterna från 35 till 43 procent (mycket eller ganska stort förtroende) och går därmed om Moderaterna som var mest förtroendeingivande parti förra året.

ANNONS

Förtroendebarometern började mätas bara några dagar innan kriget startade, och avslutades den 2 mars. Det påverkar förstås resultaten. I kriser och krig tenderar människor att vilja hålla sig i det som känns säkert. Det är delvis i det ljuset man ska se "Magdalena Andersson-effekten", kanske i gott sällskap av socialminister Hallengren.

En annan "effekt", fast åt det negativa hållet, är att förtroendet för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har förbättrats mest sen förra årets mätning. MSB har klättrat uppåt hela fjorton procentenheter, och det är rimligt att tro att det beror på att Dan Eliasson slutat som generaldirektör.

43 procent tycker att Sverige är på rätt väg, 32 procent tycker Sverige är på fel väg och 25 procent vet inte. Av de socialdemokratiska väljarna tycker hela 74 procent att Sverige är på rätt väg. Centerpartiet och Miljöpartiet har också positiva väljare. Det har däremot inte Sverigedemokraterna, där hela 76 procent av deras sympatisörer svarar att Sverige är på fel väg. Man kan verkligen tala om en förtroendeklyfta mellan socialdemokrater och sverigedemokrater. Även KD-väljare har en negativ syn på vart Sverige är på väg, hela 67 procent anser att landet är på fel väg, vilket är en högre siffra än 2021. Det visar tydligt hur partiets retorik närmar sig SD.

ANNONS

Sveriges Radio och SVT får exceptionellt höga förtroendesiffror när det gäller media, 70 respektive 66 procent. Utom från SD-väljare som i stället hyser ett markant lågt förtroende för public service: bara 31 respektive 35 procent har högt förtroende för public service. Det avspeglar sig också i partiets politik. Även här följer KD samma trend som SD, fast med lite bättre siffror.

Mätningen kan ses som en fingervisning inför valet i höst. Polariseringen är stor, men regeringen har ett högt förtroende. Så länge det är kris och krig i vår närhet har regeringen draghjälp.

Läs mer: Högsta förtroendet för S på 25 år

Läs om förra årets förtroendebarometer: Vårdens förtroende i topp

ANNONS