Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Katarina Erlingson: Kraftfull JO-kritik av räddningstjänsten

Ledare 31/7. Det är både allvarligt och pinsamt att Räddningstjänsten Väst får stark kritik från Justitieombudsmannen, JO, när det gäller en närmast misskötsel av tillståndsärenden för brandfarliga och explosiva varor. JO skriver till och med att Räddningstjänsten Väst har ett ”nonchalant förhållningssätt” och varit passiva. Det sistnämnda erkänner förbundsdirektör Jan Sjöstedt i en intervju med SVT Halland.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Räddningstjänsten i Varberg bygger ut Jan Sjöstedt. Bild: Annika Karlbom
Räddningstjänsten i Varberg bygger ut Jan Sjöstedt. Bild: Annika Karlbom

Enligt lag ska de olika räddningstjänsterna i landet ha myndighetsansvar när det gäller tillståndsgivning för brandfarliga och explosiva varor. Att under många år missköta detta är mer än anmärkningsvärt. Räddningstjänsten Väst är ett kommunalförbund mellan Varbergs och Falkenbergs kommuner och styrs av en direktion bestående av politiker från de båda kommunerna.

Politikerna varken kan eller ska lägga sig i detaljer, men de bör rimligen få åtminstone årliga rapporter kring de olika ansvarsområdena. I årsredovisningen för 2019 står emellertid bara antalet beviljade tillstånd för brandfarliga och explosiva varor, inte om antalet sökta tillstånd.

För en utomstående framstår ledningen som passiv. Intrycket förstärks av att det i mars kom fram att anställda under fem år förgäves krävt utbildning för att åka på självmordslarm. En utbildning som inte borde vara alltför svår att ordna fram, även om det är en annan aktör, polisen, som står för själva utbildningen.

Är det någon myndighet som bör vara aktiv och ”på hugget” är det räddningstjänsten. Politikerna kan inte bara imponeras över en svår verksamhet utan måste också vara beredda att leda och styra. Det kan måhända försvåras av att det är ett delat ägande genom ett kommunalförbund, men det fråntar inte politikerna deras självklara och viktiga ansvar.