Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Allvarliga saker. Serveringstillstånd är allvarliga saker men de behöver för den skull inte krånglas till i onödan. Obs genrebild.

Krångla inte till det för krogarna

Ingen gräddfil för krogarna men heller inte krångligare än nödvändigt

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Den tidigare C-ledaren, Maud Olofsson, medverkade i våras vid en näringslivsträff i Falkenberg. Detta som ordförande i Visita, branschorganisation för hotell och restauranger med flera. En av de frågor hon tog upp som särskilt viktig för organisationens medlemmar var serveringstillstånden.

Att det förekommer visst krångel på det här området bekräftas på allt sätt i en undersökning utförd av Näringslivets regelnämnd (NNR). Av en enkät som de har ställt till Sveriges alla kommuner framkommer att det råder stora skillnader i krogarnas förutsättningar för att ansöka och inneha tillstånd.

NNR har ställt frågor baserade på ett i enkäten beskrivet typfall och det visar sig då att det kan skilja 11 veckor i handläggning från en kommun till en annan. Och i avgift drygt 30 000 kr.

Märkligt nog visar det sig att stora kommuner med förhållandevis många tillstånd har högre avgifter än små kommuner med ganska få ansökningar. Det verkar som om de är ”bättre på att ta betalt” i storkommunerna även på det här området...

Skillnaden i handläggningstid är också stor. I lilla Öckerö kommun, förutsatt att uppgiften nu är korrekt, uppges det ta 12 veckor för att få ett tillstånd. Det låter som ett förbud!

Få kommuner har någon form av servicegaranti eller maxgräns för handläggningstiden. Restaurangerna kan därför få vänta precis hur länge som helst och betala för tjänster som inte utförs. Det är förstås inte acceptabelt.

Dessbättre kommer såväl Falkenberg som Varberg ganska väl ut i undersökningen. Om man nu har svarat korrekt på frågorna och inte som i något fall lämnat blankt. Falkenberg klarar av att ge besked om tillstånd på två veckor medan det tar fem veckor i Varberg. Det vore kanske på plats med ett litet studiebesök söderut...

Avgifterna är också ganska likvärdiga, åtta till tio tusen kronor. Och något fall där de inte har gjort det de tagit betalt för känner de inte till i Falkenberg. Detta medan Varberg inte har svarat på frågan. Där ligger de kanske lite sämre till?

I Falkenberg har man en maxgräns för handläggningen på 42 dagar. Men det är ju tre gånger så lång tid som det brukar ta, så det ligger ju ingen särskild utmaning i detta. Den borde självklart kunna sänkas till tre veckor! Och Varberg som inte verkar ha någon sådan här gräns alls, bör naturligtvis införa detta och då givetvis också med tre veckor.

Turistbranschen, eller som man numera säger, destinationsnäringen, är viktig för både Falkenberg och Varberg. Den skapar sysselsättning och skatteintäkter. Den gör att det är trevligt att bo här. Den leder till fler besök och därmed förutsättningar för bättre serviceutbud även åt alla åretruntboende. Den ska därför inte ha någon gräddfil in i den kommunala byråkratin men heller inte ha det krångligare än nödvändigt!