Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

2023 ska ett nytt konferenshotell öppna i området Västerport i centrala Varberg. Bild: Västerport Varberg AB
2023 ska ett nytt konferenshotell öppna i området Västerport i centrala Varberg. Bild: Västerport Varberg AB

Maria Haldesten: Kräv folkomröstning om ohälligt jättehotell

Ledare 9/6. Gohälligt Västerport? Knappast om hotellplanerna förverkligas, Ann-Charlotte Stenkil (M). Då störs Varbergsidyllen av ett dussinhotell, som skymmer Varbergs verkliga signaturbyggnad.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Låt oss därför kolla på Halmstad. Där har kaxiga kommuninvånare tagit strid mot ett hotell och för sin stad. I slutet av maj klubbade ett enigt kommunfullmäktige i residensstaden beslutet om att hålla en folkomröstning. Detta efter att folkinitiativet samlat tillräckligt många namnunderskrifter.

Ett folkligt nej är förvisso ingen garanti för att hotellet stoppas. Att en majoritet av göteborgarna sade nej till trängselskatt imponerade inte på kommunens ledning, som körde över dem. För svenska folkomröstningar är ju endast rådgivande. Men sådana beslut tenderar att få kostsamma effekter i lokalpolitiken, vilket Göteborg har fått erfara.

Kanske tänker någon att loppet redan är kört i Varberg eftersom en majoritet förväntas klubba igenom detaljplanen för Västerports första etapp redan nästa vecka.

Men i Varberg finns ju faktiskt en lång rad namnkunniga och sakkunniga, som kommit med initierad kritik, exempelvis kulturgeograf Pär Connelid och Kulturmiljö Halland, som skulle kunna kopiera Folkinitiativets kamp från Halmstad - i stället för att kopiera usla hotellplaner.

– Hotellet är alldeles för stort, för högt, för brett och det tar blicken från vårt kulturarv och riksintresse. Det är också för modernistiskt till sin karaktär, påpekade byggnadsnämndens Mikael Bonde (L) kritiskt i HN i början av maj.

Likartade synpunkter kommer från arkitekten Håkan Cullberg (C).

– Det är bara nys att säga att man kommer se fästningen. Hotellet blir oerhört dominant. Det är allvarligt. Det stör definitivt riksintresset fästningen, säger han i HN.

Så brutala sågningar från den tidigare kreative ledaren för stadsutvecklingsprojektet säger en del. Ändå hänvisar såväl Ann-Charlotte Stenkil som Tobias Carlsson till tidigare medborgardialog om Västerport. Men det är ett dåligt försök att dribbla bort kritiken,

Något jättehotell fanns inte på kartan när medborgarna fick säga sitt. Hotellprojektet har körts i ett sidospår, i en process som kritiserats både för brister i hanteringen - och för att ett par säljskickliga direktörer lyckats slå blå dunster i ögonen på politiker som "vill se ekonomi" i projekten.

Det senare kan ses som ett sätt att hushålla med skattemedel. Men faktum är att Varbergs ledning sätter oändligt mycket större värden på spel genom brutalbyggen. Kanske inser en majoritet av invånarna det?

Låt dem då få ett tydligt ord med i laget. Folkomröstning är den yttersta formen av medborgardialog. Vem tar initiativet? Bonde, Cullberg, Connelid?