Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Koppartjuvarnas hantverk. Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT
Koppartjuvarnas hantverk. Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Richard Böhme: Kopparstölderna riktas mot hela samhället

Trots många åtgärder kan ett högt kopparpris locka till stölder som slår hårt mot samhället.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 15/6. Det är naturligtvis alltid besvärligt när tågen ställs in. I bland rör det sig om tekniska fel och andra gånger är väder och vind helt enkelt det enda som går att beskylla. Vad gäller måndagsmorgonens tågstopp mellan Varberg och Borås är det däremot uppenbart vart skulden bör riktas. Under natten hade koppartjuvar slagit till i trakten av Kinnahult i Marks kommun.

Kopparstölder har länge varit ett gissel för svenska järnvägar. De orsakar också mer än förseningar, 2014 uppgick de samlade kostnaderna för kopparstölder till 52 miljoner kronor.

Det är långt ifrån bara metallvärdet som försvinner. Kringkostnaderna kan bli enorma, med allt från pendlare som inte kan komma till jobbet till gods som missar en anslutande avgång. Detta kan få allvarliga konsekvenser för hela leveranskedjan, speciellt i dagens system där merparten av allt gods alltid befinner sig i rörelse, få håller sig med stora lager och verksamheten bygger på precisa ankomster och avgångar, passande kallat "just in time". Det kan också innebära skador som är mycket farliga att reparera.

Efter rekordnivåer kring 2013 har man de senaste åren lyckligtvis sett en kraftig minskning av kopparstölder. Flera förebyggande insatser har genomförts. Plank har rests för att skydda spåren och buskage har tagits bort för att tjuvarna inte ska kunna arbeta i skymundan. Också högteknologiska åtgärder som att stöldmärka koppar med dna, eller att helt enkelt bara byta ut ledningarna mot mindre stöldbegärliga material, som aluminium har vidtagits.

Mycket av det här verkar ha givit god effekt. Tyvärr finns en extern faktor, som berörda myndigheter har svårt att påverka, som också styr stöldfrekvensen - kopparpriset.

I takt med att det sjönk minskade också stölderna. Nu har det vänt upp igen och det med besked.

Västsverige har tidigare varit hårt ansatt. Så sent som förra året drabbades Västkustbanan av en stöldvåg. Trafikverkets insatser har fullt klart försvårat för tjuvarna, men högre priser ger större vinst, och större vinst får människor att ta större risker. Kopparstölder är med andra ord inte ett problem som kan betraktas som avklarat.

Infrastrukturen är heller inte den enda samhällsdel som drabbas. Många kyrkor, och ibland till och med krematorier, har fått se sina tak plundrade på den åtråvärda metallen. Göteborgs stift, i vilket Varbergs och Falkenbergs kontrakt ingår, var för några år sedan ett av de hårdast drabbade. Även kyrkorna har vidtagit åtgärder men är naturligt nog mer begränsade i sin arsenal, man kan inte bara gömma dem bakom plank.

Kopparstölder kan i förstone slå en som enkla tillgreppsbrott men de utförs ofta av grovt kriminella, internationella ligor. I sina vanligaste former angriper de också samhället i grunden. De ena slår mot vital infrastruktur, de andra mot kulturarvet.