Katarina Erlingson: Konstigt skapa kolossal konflikt kring ekomat

Ledare 22/1. Att ekologisk odling inte ger lika stora skördar som så kallad konventionell odling är självklart och har varit känt länge. Betyder det då att ekologisk odling är sämre? En ny rapport från Agrifood Economics Centre på Ekonomihögskolan i Lund har undersökt tidigare forskning i ämnet. Och som alltid beror resultatet på hur man mäter.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Rubriken på SVT:s inslag i ämnet häromdagen (18/1) var hårdragen och basunerade ut att ekoodling "kan skada miljön mer än traditionellt jordbruk". Det var säkert mer än en som studsade för den rubriken.

Att bara undersöka några parametrar gör att informationen lätt får slagsida. Det är samma fenomen som när man rackar ner på nötkreatur för att de bidrar till klimatförändringarna. Då glömmer man att djurens gödsel behövs i den ekologiska odlingen, liksom att naturbetesdjur är en förutsättning för biologisk mångfald i de svenska hagarna.

Rapporten från Lund har undersökt biologisk mångfald, näringsläckage och utsläpp av växthusgaser. Om man jämför en lika stor bit mark är den ekologiska odlingen bättre. Men om man tar hänsyn till produktionen är det "bara" biologisk mångfald som är fördelen med ekologiskt jordbruk.

ANNONS

Man behöver antagligen vara expert själv för att förstå hur näringsläckaget från konventionell odling kan vara mindre än från ekologisk. Visst är det lättare att mäta tillförseln, och därmed utsläppen, av konstgödsel men då glömmer man antagligen hur konstgödseln är producerad och hur sårbart Sverige är när det gäller import av konstgödsel. Vi producerar nämligen ingen konstgödsel alls.

Näringsinnehållet i maten borde rimligen ha betydelse och där finns säkert annan forskning som visar fördelen med ekomat, men den parametern har inte tagits upp i denna rapport.

Även om konventionellt jordbruk är det dominerande produktionsslaget händer det mycket för att utveckla ett mer hållbart jordbruk. Ekologisk odling är ofta hårt styrt av bestämmelser för att godkännas som ekologiskt, men det kan finnas hållbara metoder som inte godkänns enligt ekokrav men ändå inte anses "konventionella". Det finns också konventionella jordbruk som arbetar så hållbart som möjligt och som kanske skulle klara flera av kraven.

Dessutom finns odlingssätt som bryter ny mark i dubbel bemärkelse. Man kan med hjälp av avancerad teknik nu odla inomhus och därmed närmare konsumenterna om man gör det i gamla industrilokaler. Man kan också arbeta med odling så att jorden blir bättre och bättre, i stället för att utarma jorden med konstgödsel och den packning av jorden som blir av tunga maskiner.

ANNONS

Enkla svar är lätt att ta till, men att förstå matproduktion är bland det mest komplexa i världen.

ANNONS