Konsekvens efterfrågas i den nya coronavågen

Gränsnivåerna för stödet till enskilda näringsidkare för rigida.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Smittspridningen ökar återigen i stora delar av Sverige, och i dess spår följer samma utmaningar som under våren. Tiotusentals företag och de jobb dessa skapar hotas av att det öppna samhället förvandlas till ett stängt och isolerat.

På måndagen meddelade regeringen och dess samarbetspartier Centerpartiet och Liberalerna att flera av krisåtgärderna förlängs (SR 9/11). Systemet för korttidspermitteringar utökas till 30 juni. Även möjligheten att skjuta upp skatteinbetalningar och omställningsstödet, som ger ersättning till företag som förlorat mycket av sin omsättning, förlängs med tre månader.

Inriktningen är rätt. Som Mats Hedenström på Svensk Handel sa under en pressträff anordnad av Svenskt Näringsliv (9/11) är det en rimlig princip att staten ersätter de företag som i praktiken beläggs med näringsförbud, även om skälen till det – att stoppa smittspridningen – är goda.

ANNONS

Det finns dock skäl att resa frågetecken kring de omställningsstöd som regeringen infört. Dels framstår det som onödigt krångligt för småföretagare att söka – olika regler gäller exempelvis beroende på om man sökt stöd för maj eller juni, och för vissa företagstyper går det bara att söka för vissa månader. I det ljuset är det knappast förvånande att inte ens hälften av de medel som regeringen avsatt för omställning kommit till användning.

Dels är gränsnivåerna för stödet till enskilda näringsidkare för rigida. För att kunna ta del av omställningsstödet måste man ha en nettoomsättning på minst 200 000 kronor, och ha förlorat minst 50 procent av denna jämfört med ett år tidigare. Det innebär att en stor mängd småföretagare inte kan räkna med en enda krona. Många så kallade kombinatörer, som har både anställning och egenföretagare, kan inte få omställningsstöd ens om de driver företag i någon av de värst coronadrabbade branscherna, som turistnäringen. Småskaliga jordbruk eller skogsföretag blir i många fall också uteslutna om nuvarande regelverk förlängs. Och de företagare som “bara” förlorat en tredjedel av omsättningen får kalla handen.

Gränsdragningsproblem kommer alltid att finnas, men de hårda reglerna för vissa knyter an till den kritik som regeringen fått i andra sammanhang: hur kommer det sig exempelvis att enorma fotbollsarenor inte fått släppa in ens ett hundratal besökare, samtidigt som köpcentrum fått ta in tusentals om dagen? När coronakrisen nu hämtar ny luft börjar det bli dags för regeringen att leverera både konsekventa regelverk och företagsstöd.

ANNONS

ANNONS