Kompromisser nödvändiga i ett ansträngt EU

Ledare 27/7. Efter de långa och segdragna förhandlingarna kring EU:s långtidsbudget och coronastöd var det svårt att tro att kommentarerna efteråt handlade om samma sak. Alla regeringschefer verkade nöjda och lyfte fram det som passade dem och den politiska situationen i deras land. Därför framstår kommentarerna som delvis obegripliga.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
European Commission President Ursula von der Leyen, left, and European Council President Charles Michel bump elbows as they arrive at the main chamber of the European Parliament in Brussels, Thursday, July 23, 2020. European leaders took a historic step towards sharing financial burdens among the EU's 27 countries by agreeing to borrow and spend together to pull the economy out of the deep recession caused by the coronavirus outbreak (Francois Walschaerts, Pool Photo via AP)  FS105
European Commission President Ursula von der Leyen, left, and European Council President Charles Michel bump elbows as they arrive at the main chamber of the European Parliament in Brussels, Thursday, July 23, 2020. European leaders took a historic step towards sharing financial burdens among the EU's 27 countries by agreeing to borrow and spend together to pull the economy out of the deep recession caused by the coronavirus outbreak (Francois Walschaerts, Pool Photo via AP) FS105 Bild: Francois Walschaerts

Hur kan Ungerns Viktor Orbán och Stefan Löfven vara nöjda samtidigt? Men i politiska förhandlingar är det alltid så. Ingen kan helt och hållet få det som den vill och kompromisser är ett måste. Det vet alla som jobbar politiskt, men som ett spel för galleriet och sina egna väljare och hemmaopinion måste man hitta något att kritisera, särskilt om man tillhör oppositionen.

Mycket riktigt var Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt snabbt ute och KU-anmälde regeringen. Enligt Sjöstedt hade inte Löfven förankrat den sista formuleringen i EU-nämnden, vilket motsägs av nämndens ordförande. I en förhandling mellan 27 stater med så olika åsikter är det tvärtom en framgång att överhuvudtaget lyckas nå fram till en kompromiss. Det var uppenbarligen svåra förhandlingar och många befarade att de skulle spricka. Det är en styrka för EU att man lyckades hålla ihop.

ANNONS

Det är kanske där skon klämmer för de partier som inte är så förtjusta i EU och som aldrig ville att Sverige skulle gå med för 25 år sen. Att EU-länderna lyckas hålla ihop i en så svår situation är irriterande för dem som inte gillar EU som institution. En del är rädda för att EU genom coronastödet nu blir mer federalistiskt. Det verkar vara en väl långtgående slutsats bara för att Emmanuel Macron är extra nöjd över kompromissen. Han må vara en federalist, men att vara nöjd över att svåra förhandlingar lyckades är knappast konstigt.

Man kan tänka sig att EU-tvivlarna också jublade när EU-parlamentet snabbt antog en resolution med krav på ändringar i förslaget om långtidsbudgeten. Det ter sig nästan omöjligt med tanke på hur svåra förhandlingarna var och hur lång tid det tog att komma till en kompromiss. Rimligen är det som många bedömare tror, att det är en markering att inte runda EU-parlamentet. Det kan möjligen leda till förändringar på marginalen.

Det är självklart olyckligt att formuleringarna kring rättsstaten vattnades ur och att miljö- och klimatfrågorna inte kunde spetsas ytterligare. Samtidigt var det viktigt för Europas ledare att komma överens och då blir det ett givande och tagande, och att nästan ingen egentligen är helt nöjd.

ANNONS

Att hålla ihop EU var viktigt, inte minst nu i coronatider men också inför framtiden. Storbritanniens utträde skapar en ny situation och EU behöver sannerligen inte mer oro än som varit under de senaste åren. Det är en bräcklig enighet och det vet regeringscheferna.

ANNONS