Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

STOCKHOLM 20180104Beslut om avvisning oh utvisning, Sveriges lagFoto: Janerik Henriksson / TT / Kod 100 Bild: Janerik Henriksson/TT
STOCKHOLM 20180104Beslut om avvisning oh utvisning, Sveriges lagFoto: Janerik Henriksson / TT / Kod 100 Bild: Janerik Henriksson/TT

Elin Larsson: Kompetensutvisningar måste få ett snabbt slut

Det är slöseri med kompetens när människor utvisas för fel som deras arbetsgivare har gjort. Detta måste upphöra snarast.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 13/7. I skuggan av debatten om migrationspolitiken för flyktingar finns det en annan fråga som borde vara lika angelägen att lösa. Med jämna mellanrum framkommer det nämligen exempel på arbetskraftsinvandrare som utvisas på grund av fel som har begåtts. Chansen att rätta till misstagen när de väl är upptäckta är noll och utvisningen ett faktum.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johanssons engagemang i frågan och viljan att lösa problemen har dock varit svalt. Socialdemokraterna har aldrig gått i bräschen för arbetskraftsinvandring och det är därför inte förvånande att skrivningarna i Januariavtalet är vaga eller att ministerns intresse är svalt. Konsekvensen av det är dock att alldeles för många utvisas från Sverige på grund av en lagstiftning som är omodern och lägger skulden på arbetstagaren.

I Januariavtalets tjugoförsta punkt står det att problemet med kompetensutvisningar måste lösas och att ett särskilt visum för högkvalificerade som vill söka jobb eller starta företag ska införas. I mitten av juni anmälde Moderaterna ministern till konstitutionsutskottet på grund av att regeringen inte gått vidare med att ändra en utredning som tittar på kompetensutvisningarna. I slutet av juni gav sedan regeringen en utredare ett tilläggsdirektiv med målet att stoppa utvisningar på grund av försumbara och ursäktliga brister från arbetsgivaren. Att det äntligen rör på sig i frågan är bra men det är ett tilläggsdirektiv som hade kunnat komma för flera år sedan. Att ansvarig minister dessutom menar att regelverket på det stora hela fungerar bra säger en del om engagemanget i frågan. Ett system som utvisar någon för fel som någon annan begått för flera år sedan är inte ett bra regelverk.

Att i Januariavtalet dessutom endast skriva att problemet med kompetensutvisningar måste lösas är en synnerligen svag skrivning på ett alarmerande problem. Vecka efter vecka framkommer det berättelser om hur duktiga medarbetare ska utvisas på grund av arbetsgivares slarv. Att arbetsgivaren i många fall har korrigerat misstagen när de uppdagades hjälper inte. En tidigare arbetsgivares slarv med försäkringen under någon månad eller att jobbannonsen inte utlysts på Arbetsförmedlingen är grund för avslag.

Att Moderaterna tar täten i frågan är välkommet men det vore önskvärt om Centerpartiet och Liberalerna kunde sätta större press på regeringen. Ganska många problem skulle nämligen lösas om Migrationsverket bara kunde se exempelvis Linkedin som en fullgod plattform för jobbannonser, eller om det gick att korrigera för försäkringsmissar i efterhand.

Enligt Migrationsverket finns reglerna för att personer inte ska missgynnas eller utnyttjas. Men det är exakt vad som sker när det är arbetstagaren som får ta smällen för någon annans misstag.