Kommuner klättrar i hållbarhetsrankning

Ledare 12/5. Varje år gör tidningen Aktuell Hållbarhet en rankning av Sveriges kommuner angående hur de arbetar med hållbarhetsfrågor. Rankningen bygger på kommunernas egna svar på drygt tjugo frågor. Ofta är det stora kommuner som toppar listan, kanske helt enkelt för att de har fler anställda som arbetar med frågorna och därför har bättre möjlighet att också besvara enkäten. På tisdagen släpptes årets rankning.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Både Falkenbergs och Varbergs kommuner klättrar sen föregående år. Förra året låg Falkenberg på plats 168 och har nu hamnat på plats 153. Varberg låg förra året på plats 145 och i år blev det 86:e plats, en rejäl klättring.

Malmö stad hamnade på första plats och förra året vinnare, Helsingborgs stad, halkade ner till andra plats. Det är två kommuner, som tillsammans med Lund, har en lång erfarenhet av miljö- och hållbarhetsarbete. Att Malmö är en storstad och de andra är relativt stora kommuner bidrar säkert till att kommunerna kan avsätta resurser för att arbeta med frågorna.

Eftersom rankningen bygger på kommunernas egna svar kan det förstås finnas överoptimistiska kommunhandläggare som fyller i enkäten, men det kan också tyda på att man har dokument innehållande vackra ord som i sämsta fall kanske inte har tillräcklig substans. Huvudsaken är ju faktiskt vad kommunen gör i verkligheten, men det är sannolikt svårare att mäta.

ANNONS

Varbergs kommun har en strategi för arbete med Agenda 2030, men det har inte Falkenberg. Det behöver inte betyda att Falkenberg inte arbetar med Agenda 2030, för det gör de, utan helt enkelt att kommunen inte antagit en strategi. Falkenberg har också svarat nej på frågan om kommunen har "ett systematiskt arbete för att kunskapsutveckla de kommunanställda i Agenda 2030". Med tanke på att Falkenberg har en mycket aktiv hållbarhetsavdelning är det svårt att tro att de inte påverkar sina kommunkollegor på olika sätt, även om man väljer att inte kalla det "systematiskt arbete".

Falkenberg svarar att de arbetar med problem kring PFOS och PFAS, men det gör konstigt nog inte Varberg. Med tanke på uppmärksamheten kring dricksvattnet i Kallinge i Ronneby kommun borde alla kommuner ta detta på allvar.

Både Falkenberg och Varberg har en stor förbättringspotential när det gäller att arbeta med att få ner koldioxidutsläppen orsakade av samhällsbetalda transporter. Ingen av kommunerna svarar heller ja på frågorna om kommunens verksamheter köper in 100 procent förnybar miljömärkt energi och om de arbetar systematiserat för att minska energianvändningen i kommunala verksamheter. Upphandling, energi och transporter är stora områden för en kommun och här finns mycket att ta tag i för att skapa en hållbar kommun.

ANNONS
ANNONS