Solcellspark på Ästad vingård.
Solcellspark på Ästad vingård. Bild: Annika Karlbom

Katarina Erlingson: Kommuner bör bygga ut hållbar solenergi

Solens strålar värmer under våren och både människor, djur och växter mår bra av de livgivande strålarna. Många överväger nu också att använda solstrålarna till att värma vatten, hus och ge el, särskilt när den köpta elen är så dyr. Antalet privatpersoner som söker bidrag för att installera solceller på taken blir allt fler, vilket är mycket positivt. Det är något som stora fastighetsägare, både privata och offentliga, borde ta till sig i betydligt större utsträckning.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Solcellsparker är också på tapeten. De är komplicerade eftersom de inte är bygglovspliktiga, men de tar en stor yta i anspråk. Länsstyrelsen hanterar ansökningarna och konstaterar att lagstiftaren inte förutsett den stigande efterfrågan på solcellsparker.

Samtidigt som uppsatta mål om förnybar energi kräver att fler bygger ut solkraft och vindkraft har lagstiftningen alltså inte hängt med. Till exempel har Ästad vingård byggt en solcellspark som står för 30 procent av företagets elförbrukning. Egentligen vill företaget bygga ut solkraften ännu mer, men då överskrider man en gräns och tvingas betala energiskatt, vilket gör att man låter bli.

Falkenbergs kommun planerar att sätta solceller på hälften av taken när man bygger till exempel nya Tröingeskolan. Det är vansinne att staten inte ändrar systemet för energiskatten så att det lönar sig för kommuner och företag att anlägga solceller på taken där det är möjligt. Där behöver kommunerna tillsammans med Varbergs Energi och Falkenbergs Energi gå samman och trycka på beslutsfattarna.

ANNONS

Det behövs fler solcellsparker, men samtidigt behöver tekniken uppdateras. Parkerna tar upp en stor yta och hindrar alternativanvändning såsom jordbruk. Utanför Västerås pågår ett så kallat agrivoltaiskt forskningsprojekt utfört av Mälardalens universitet, vilket betyder just att man kombinerar solceller med odling. Försöket har bland annat kommit fram till att det vid torrare väder blivit större skörd än på "vanlig" åkermark - något som måste vara intressant när vi måste förhålla oss till klimatförändringarna. Eftersom vi också behöver marken för odling av mat är det utmärkt om jordbruket går att kombinera med solceller.

Solceller på tak eller som solcellsparker behövs för att klara Sveriges ökade behov av energi. Inte minst så länge landet är uppdelat i elområden är södra Sverige i extra behov av att producera egen energi. Det utesluter inte behovet av vindenergi eller andra energislag, alla förnyelsebara kompletterar varann.

Staten behöver göra sin läxa och göra en nationell plan för solenergi som underlättar en utbyggnad. Även kommunerna behöver göra en solplan likaväl som man hittills gjort vindbruksplaner. Dags att sätta igång med det, Varberg och Falkenberg.

Läs mer: Stort intresse för att bygga solcellsparker

Läs mer: Soltech Energy Solutions vill bygga solcellspark i Falkenberg

ANNONS

Läs mer: Norskt bolag bygger solelpark i Varberg

ANNONS