ÖREBRO 20180502
Två personer håller vanrandra i handen pä äldreboende
Foto: Janerik Henriksson / TT / Kod 10010
ÖREBRO 20180502 Två personer håller vanrandra i handen pä äldreboende Foto: Janerik Henriksson / TT / Kod 10010 Bild: Janerik Henriksson/TT

Kommunens ansvar att ta tag i systemfelen

Ledare 4/8. Inget är så upprörande som när barn eller gamla behandlas illa, inte minst om det görs av inkompetens och borde kunnat förhindras.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Den aktuella händelsen i Varbergs kommun, där en 83-årig man i Veddige fått bristande omsorg upprör många. Ingen ska behöva sova i skitiga lakan för att hemtjänsten inte hunnit eller velat byta. Att dessutom 83-åringens kylskåp var tomt gör saken ännu värre, när det är hemtjänstens uppdrag att handla.

Det finns mycket att önska när det gäller omsorgen av äldre. De äldre var först att drabbas när covid-19 under förra våren slog hårt mot äldreboendena och i hemtjänsten. Regeringen har därefter presenterat flera satsningar för att stärka äldreomsorgen.

Det är långt ifrån alla äldre som får en plats på äldreboende eller hemtjänst, ens om de och deras anhöriga bönar och ber. I stället får de "behovsprövat bistånd" det antal timmar som någon handläggare nådigt har beviljat. Den 83-årige mannen är tydligen beviljad 42 timmar i månaden, alltså omkring en timme dagligen. Dessutom är detta fördelat på flera besök. Inte att undra på att saker kan gå fel när tiden är så snålt satt.

ANNONS

Sedan 2018 finns möjligheten att införa ett förenklat beslutsfattande om hemtjänst där den sökande kan vara mer delaktig, men det är frivilligt för kommunerna. Att det ska vara så svårt för äldre som vill flytta till äldreboende eller få fler timmar hemtjänst, det är inget annat än ovärdigt.

Att vanskötseln av den 83-årige mannen är Lex Sarah-anmäld är självklart, men till IVO är det än så länge bara den anhöriga som lämnat anmälan. Socialnämndens ordförande, Erland Linjer (M) beklagar och hävdar att det är en "enskild olycka", medan nämndens vice ordförande Turid Ravlo-Svensson (S) menar att det är fråga om brist på pengar och effektiviseringskrav. Även enskilda olyckor kan bero på systemfel och det borde förstås nämndsordföranden veta. Då är det nämndens ansvar att ha fokus på att lösa de systemfel som de ser och som knappast kan vara nyheter.

Det är nämligen välkänt att det är svårt att få personal till äldreomsorgen och hemtjänsten. På somrarna är det knappast lättare och det är säkert så att vikarierna inte alltid har rätt kompetens eller inställning. Att komma ur detta systemfel kräver en långsiktig satsning, både i form av att regeringen tillför nya pengar och att kommunerna tar sin del av ansvaret. Äldreomsorgslyftet innebär att staten finansierar att personal ska kunna utbilda sig på betald arbetstid. Även cheferna behöver utbildas för att få en högre kompetens och en djupare förståelse för sitt ansvarsområde. Socialnämnden i Varberg har en hel del att ta tag i för att förhindra liknande "enskilda olyckor".

ANNONS
ANNONS