Katarina Erlingson: Kommunen viktigare än rikspolitik i kristider

Krisrubrikerna kommer slag i slag. Energi- och tekniksystem är sårbara för sabotage och beredskapen har höjts på Ringhals och hos andra samhällsviktiga aktörer. Inflationen stiger och börserna fluktuerar lite väl mycket. Mat- och drivmedelspriser stiger.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

I den lilla och nära världen, i familjen och på jobbet, märks det att försiktigheten börjar komma. Spartips på el frodas i tidningar och på sociala medier, folk börjar handla i lågprisbutiker i större utsträckning, många slutar "unna sig".

I stadskärnorna ser man att affärer går i konkurs eller slår igen av andra skäl. Restauranger och krogar riskerar att gå ännu en tuff vinter till mötes, bara ett knappt år efter att pandemirestriktionerna togs bort.

Det är en händelse som ser ut som en tanke att krisberedskapsveckan är just nu, även om den varit planerad sen länge. Nu gäller det att se om sitt eget hus, samtidigt som man helst ska kunna samarbeta med andra. I Hylte kommun sände en krögare ut ett mindre nödrop i sociala medier - hur skulle det gå med verksamheten när elpriserna stiger och råvarorna blir dyrare och dyrare? Det medförde att Företagarna bjuder in till diskussion om hur företagen kan stötta och hjälpa varann.

ANNONS

För kanske är rikspolitiken inte så mycket att hålla i handen när åskan går. Det verkar som att svenska politiker, ja även europeiska, glömt bort hur inflation fungerar. Man kan inte satsa på bidrag och skattesänkningar när inflationen är på väg uppåt i rekordfart.

Den nyblivna brittiska premiärministern Liz Truss får varningar från Internationella valutafonden, IMF, vilket är exceptionellt i sig. Hennes förslag om stora skattesänkningar har satt finansmarknaden i gungning, något som riskerar att sprida sig till övriga Europa - vi lever ju i en global värld.

Hur det blir i Italien kan vi bara spekulera kring än så länge, men det ligger väl i farans riktning att populistiska högerextrema partier drar iväg ekonomin åt fel håll.

Den blivande svenska högerregeringen har därför ett stort ansvar. Partierna lovade lite väl mycket runt inför valet, men är man det minsta ekonomiskt sinnad får man hoppas att de håller tunt. Det kan annars lätt bli kortsiktiga åtgärder, ni vet, det där om att kissa i byxan...

Det kommer bli en tuff tid framöver. Många kommer att skrika på hjälp från staten, men det riskerar tyvärr att göra ont värre på sikt. Gissningsvis kommer välgörenhetsorganisationer få betydligt mer att göra när effekten av höga priser och nedlagda företag visar sig. Att Falkenberg och Varberg redan har ett gott företagsklimat är en god förutsättning för att kunna vara bromskudde, men det kommer att kräva en annan typ av arbete från både kommun och företag. Att arbeta mer tillsammans och ge välbehövligt mentalt stöd kommer bli allt viktigare.

ANNONS
ANNONS