Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
STOCKHOLM 20180308Statsminister Stefan Löfven och Lena Hallengren (S) ny barn-, äldre- och jämställdhets­minister och kommunals ordförande Tobias Baudin besöker Hagagården äldreboende i Haninge på torsdagen.Foto: Pontus Lundahl / TT kod 10050 Bild: Pontus Lundahl/TT

Johan Örjes, Centerpressens Nyhetsbyrå: Kommunal vill ha valuta för miljonerna

Kommunals besked är ett tydligt exempel på hur ett LO-förbund försöker påverka Socialdemokraterna.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledarkrönika 9/10. När en stor organisation ger miljoner till ett politiskt parti är det självklart att de förväntar sig valuta för pengarna. I många länder är denna typ av bidrag ett viktigt sätt att finansiera politiska partier och valkampanjer. Det leder ibland till skandaler då reglerna inte följs och någon avslöjas med att ta emot olagliga donationer. Men även om både företag, organisationer och partier håller sig inom regelverket kan det lätt uppstå misstankar om att den som betalar för partiets verksamhet också påverkar politiken.

I Sverige är detta ett mindre problem. Genom en utbyggd offentlig finansiering av partierna genom partibidrag är behovet av extern finansiering betydligt mindre än i de flesta andra länder. Visst förekommer det bidrag, men dessa är förhållandevis små. Med ett stort undantag: Socialdemokraterna.

Socialdemokraterna får förhållandevis stora bidrag från fackförbund som är anslutna till LO. Det finns en historisk förklaring till att det är så, länge var det ju så att ett medlemskap i LO samtidigt var ett medlemskap i det Socialdemokratiska partiet. Det var först 1 januari 1991 som detta obligatoriska medlemskap, och med dem en säker intäktskälla för Socialdemokraterna, försvann. Istället har LO och dess olika fackförbund gett stora bidrag till Socialdemokraterna, samtidigt som de har behållit ett organisatoriskt inflytande. Det betyder till exempel att LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson har en plats inte bara i Socialdemokraternas partistyrelse utan också i det verkställande utskottet.

Ett av de fackförbund inom LO som ger stora bidrag till Socialdemokraterna är Kommunal, fackföreningen som främst organiserar anställda inom kommuner och regioner. Tre miljoner per år och ytterligare 10 miljoner i valrörelsearbete valåret enlig förbundets tidning Kommunalarbetaren. Där framgår också att man inte är riktigt nöjd med resultatet. Bara sju ”kommunalare” hamnade i riksdagen, en halvering jämfört med hur det såg ut efter valet 2014. Nu öppnar Kommunals ordförande Tobias Baudin för en diskussion om att bidragets storlek ska förändras.

Det är ett tydligt exempel på hur ett LO-förbund genom att använda sin ekonomiska makt försöker påverka Socialdemokraterna. Denna gång handlar det om vilka som ska få vissa uppdrag, det är lätt att också tänka sig att det finns krav kring politiken. Självklart vill Kommunal ha valuta för de bidrag de ger till Socialdemokraterna.

Lika självklart är att det är någon som betalar för det inflytande som Kommunal köper för sina miljoner. Det kan till exempel vara förskollärare, sjuksköterskor och andra grupper som inte är organiserade i Kommunal, och vars krav inte åtföljs av ett bidrag till Sveriges största parti. Eller kanske alla de som står utanför arbetsmarknaden som missgynnas när Socialdemokraterna har ett ekonomiskt intresse av att främst försvara de som har ett jobb.