Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Georgia Ferris (KD), Falkenberg Bild: Annika Karlbom, Privat
Georgia Ferris (KD), Falkenberg Bild: Annika Karlbom, Privat

Katarina Erlingson: Kodräkt kan ge kolossal uppmärksamhet i valet

Georgia Ferris, gruppledare för KD i Falkenberg, försöker väcka uppseende genom att klä sig i en kodräkt i samband med ett utspel om kommunägda kor. Det skapar funderingar kring vad en politiker ställer upp på för att synas och höras i dagens oerhörda konkurrens i medievärlden. I det här fallet ska det vara osagt om någon annan förmått Ferris att klä ut sig, det förefaller vara hennes eget initiativ.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ferris partiledare Ebba Busch kör en värdigare variant, men egentligen bygger den på samma sak: att synas. Ebba Busch skaffade sig en elegant klänning av en ukrainsk designer och tänkte gå på Elle-galan och visa upp sig. Som tur var för Busch blev hon portad från galan på grund av ett famöst uttalande i ett helt annat sammanhang. I stället fick hon alltså tid att åka upp till ryska ambassaden och låta ta bilder på sig själv i allvarlig och kränkt position. Elegant hanterat, får man ändå ge Ebba Busch. Flera budskap vid samma tillfälle.

Georgia Ferris såg inte särskilt värdig ut i kodräkt, men det bjöd hon säkert på. Syftet var säkert att väcka uppmärksamhet för det politiska förslaget och inget annat.

Frågan man då kan ställa sig, är politiker beredda att ställa upp på vad som helst för att synas? Trots de skenbara olikheterna mellan Ferris och Busch och deras klädsel är det två sidor av samma mynt. Politiker gör nämligen rätt mycket för att sticka ut i mängden. Kvinnor har förstås ett större spelrum när det gäller klädsel än vad män har. Men frågan är var gränsen går för vad som skrämmer bort väljare i stället för att locka dem.

Göran Persson fick på sin tid kritik för att han dansade med kossan Doris i ett barnprogram. Men han var ju statsminister, inte gruppledare för KD i en liten kommun. Troligen är det så att han ändå behöll sin värdighet just för att han var klädd i kostym och slips. Och är man, gubevars. Herrar har alltid lättare att behålla sin värdighet av bara det skälet.

Angela Merkel har under sin långa tid som förbundskansler klätt sig i princip likadant varje dag. Byxor och kavaj utan krage, dock i många fler färger än vad män brukar kosta på sig. Vitsen med att klä sig "tråkigt" är att det inte distraherar åskådaren. Alla vet att spräckliga mönster, illiga färger, konstiga strumpor och djupa urringningar (oavsett om urringningen sitter på en man eller kvinna) tar fokus från vad man vill säga.

I en valrörelse vill politiker förstås ha fokus på budskapet och bli tagna på allvar som seriösa politiker. Det är särskilt viktigt på nationell nivå, men även på lokal nivå vill väljarna ha företrädare med stil även om det inte behöver betyda kostym eller strikt dräkt. Det är en balansgång, för samtidigt ska en politiker vara tillräckligt folklig för att förstå "vanligt folk". Vi får de politiker vi förtjänar, så det återstår att se hur det går för Ferris och Busch den 11 september.

Läs mer: KD:s vallöfte i Falkenberg - kommunala kossor på tallriken