Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Adnan Dibrani, riksdagsledamot Socialdemokraterna: Knyt inte näven i fickan

Skriv insändare! Demonstrera! Men utan att förstöra egendom.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Det har varit skönt med några dagars vila, efter en minst sagt annorlunda höst. En intensiv valkampanj följdes av långdragna förhandlingar för att bilda regering och ännu har ingen framgång nåtts, däremot har det sket förändringar i flertalet kommuner tex Falkenberg där S nu styr. Det har inte saknats dramatik i politiken i år.

Positivt är att våra demokratiska institutioner står starka och att folket valde att ta sina rättigheter på allvar och gå och rösta. Vi hade ett mycket högt valdeltagande.

I mellandagarna hamnade jag i en märklig diskussion om åsiktskorridorer, gula västar och vår demokrati. Det var inte något vanligt troll som spred hat och polarisering, tvärtom. Kvinnan arbetar på en statlig myndighet där hon har en rådgivande funktion och hon kategoriserar sig som vänster. På sin vägg uppmanade hon svenskarna att gå man ur huse och demonstrera, med gula västar på sig, mot överhögheten. Efter fransk modell. Gärna turbulent och eventuellt skadad privat eller offentlig egendom som konsekvens. Det viktiga var att svenskarna äntligen skulle få visa sin ilska över ett ledarskap som inte tar folkets åsikter på allvar. Det viktiga var att folket skulle ”sluta knyta näven i fickan”. Att de skulle gå från ord till handling.

Att gula västarna i Sverige helt kidnappats av extremhögern verkade inte vara något som helst problem. Inte heller att hennes gula väst-vän hänvisade till lügenpresse och använde andra ord som direktimporterats från 30-talets Tyskland.

Det viktiga var revolutionen och att ta det folkliga missnöjet på allvar. Att krossa ”åsiktskorridoren”. Att låta folk få uttrycka sig och tycka vad de vill.

Hon hade däremot ingen plan för hur man sedan skulle bygga upp samhället på nytt. Hur man skulle se till att tillvarata folkets intressen, utan att för den skull utsätta minoriteter och andra svaga grupper för förtryck.

Det är lätt att komma med demagogiska och domedagsliknande uttalanden om vårt samhälle och vår demokrati. Vad vi behöver nu är människor som står upp för alla människors lika värde och för våra demokratiska institutioner. Och att vi alla bidrar till hur vi kan förbättra dem.

Vi behöver inte fler kortsiktiga och populistiska låtsaslösningar på våra angelägna samhällsproblem. Det är inte revolution som kommer att jämna ut klyftorna i samhället. Bästa sättet att jämna ut klyftorna är genom reformer och genom en klok fördelningspolitik. Och ekonomisk tillväxt och jobbskapande.

Och yttrandefrihet har vi.

Skriv insändare! Demonstrera! Men utan att förstöra egendom. Engagera dig politiskt! Kontakta din lokala politiker!

Själv har jag skrivit ett flertal motioner till riksdagen som baserar sig på tips från allmänheten. Bland annat en om trafikskadeförsäkringen, en om genomlysning av skattesystemet och förbättrad infrastruktur Gekås-Ullared.

Sitt inte och ”knyt näven i fickan”. Det är att förminska din egen roll.

Vi har under årtiondena mejslat fram ett system som reglerar formerna för demokratiskt deltagande och yttrande. Yttrandefrihet råder, men ingen ska känna sig påhoppad, utsättas för rasism, acceptera sexism i sin vardag eller annan kränkande behandling.

Det är det som många nedlåtande kallar politiskt korrekt. Heja det politiskt korrekta! Heja den universella deklarationen för de mänskliga rättigheterna. Vi måste värna om vår demokrati och om alla människors lika värde. Vi måste se upp för normalisering av hat och rasism.

Låt oss tillsammans stärka vår demokrati.