Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Olivia Lindroth Steinwall: Knallröd statsminister köpte liberal attityd

Ära den som äras bör. Jag måste säga att jag, trots min partipolitiska ståndpunkt, är imponerad över hur regeringen Löfven har hanterat coronakrisen. Jag är tacksam över att vetenskapen fått väga tyngre än populistiska behov av att visa på handlingskraft.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Bild: Jonas Ekströmer/TT
Bild: Jonas Ekströmer/TT

Jag är dessutom stolt över att bo i ett land där civilsamhället litar på regeringen, regeringen litar på experter, och experter litar på civilsamhället. Som liberal blir jag särskilt lycklig över att Sverige satsat på en strategi fokuserad på information snarare än restriktion.

‘’Alla vi som individer måste ta vårt ansvar’’, sa Löfven på en pressträff den 27 mars. ‘’Vi kan inte lagstifta och förbjuda allt. Det handlar om folkvett.’’

I mina öron är det ett sunt och rimligt resonemang. Just därför kan jag inte låta bli att undra vad som fått vår knallröda statsminister att köpa denna liberala attityd - och var den har hållit hus fram till nu.

Min tro på det individuella ansvarets överlägsenhet vilar inte på en illusion om att alla medborgare alltid kommer fatta bästa möjliga beslut. Den vilar också på vikten av att människor emellanåt måste få kunna fatta helt fel beslut. Trots mitt engagemang tvivlar jag på att politikens krafter någonsin kan bygga ett bättre samhälle genom ett plockepinn av regleringar. Jag tror snarare att varenda halvnödvändig begränsning av folkets absoluta frihet förstör lite av det ömsesidiga förtroendet som visat sig vara ovärderligt i stormiga tider. Det är det förtroendet som gör att de allra flesta lyssnade när inrikesministern röt ifrån om proppfulla uteserveringar, trots att krogarna fortfarande tillåts ha öppet.

Som outtröttlig liberal hoppas jag därför att Stefan Löfvens regering plockar med sig det nyvunna förtroendet för det svenska folket även efter den här krisen, och att vi kommer se mer av den här attityden i andra diskussioner. Exempelvis nu, när Socialdemokraterna själva gett sig på att införa fler begränsningar för den som vill spela på nätcasinon. Eller i diskussionen om söndagsöppet och försäljning av kylda drycker på Systembolaget. Kanske till och med i frågor som alkoholhaltig glass, rökförbudet, eller kravet på att alla barer måste erbjuda matservering. I dessa frågor ser jag mer än gärna en liknande tilltro till individen och folkvettet, som den regeringen visat nu under coronamånaderna och gjort sig kända över hela världen för.

Alla vi som individer måste ta vårt ansvar. Det går inte att lagstifta om och förbjuda allt, inte ens under en global pandemi. Åk kollektivt, om ni måste. Låt krogarna ha öppet, men visa hänsyn. Gå ut om ni vill, men bete er inte som idioter. Nu litar vi på den kollektiva ansvarskänslan och det svenska folkvettet i kampen mot detta dödliga virus.

Men möjligheten att handla vin på en söndag, den kan nog ingen människa hantera.