Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Klimataktivisten Greta Thunberg. Bild: Virgina Mayo/TT
Klimataktivisten Greta Thunberg. Bild: Virgina Mayo/TT

Elin Larsson: Klimatkrisen måste kunna lösas i dagens politiska system

På frågan om det är värt att stänga ned världen för att minska utsläppen är svaret nej. Klimatkrisen måste gå att lösas på annat sätt med hjälp av kapitalismen.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Klimataktivisten Greta Thunberg var med sitt sommarprat först ut bland Sveriges Radios sommarvärdar i år. Sakligt berättar hon om sina resor världen över där hon mött all världens ledare. Om hur hon faktiskt inte vet hur man löser klimatkrisen men att man måste lyssna på den samlade expertisen och agera så fort som möjligt. Hade vi vetat hur man löser krisen hade vi gjort det men det går inte att lösa klimatkrisen i dagens politiska och ekonomiska system menar hon.

Greta har blivit miljörörelsens ansikte utåt och attackerat åt såväl höger som vänster. Det är lätt att bli pessimistisk när man hör Greta berätta om allt som behöver göras men inte görs. Om alla politiker som gärna ses tillsammans med henne och ber henne berätta vad de ska göra men när det kommer till kritan fastnar i diskussioner.

Att klimatkrisen måste lösas är de flesta ense om. Hur den ska lösas är svårare att komma överens om. Åsikterna om vilka åtgärder som behöver vidtas för att minska utsläppen och ställa om till en mer fossilfri värld stannar vid just åsikter. Det är inte torr byråkrati presenterad av någon som Folkhälsomyndighetens Anders Tegnell som regeringen lyssnar på. Det är politik med Centerpartiet å ena sidan och Miljöpartiet å andra sidan och allting däremellan. Men kapitalismen ska inte bära hundhuvudet för klimatkrisen för när de politiska processerna går långsamt tar företag, organisationer, ledare och kapitalägare på sig ledartröjan. Nyligen gick påve Franciskus ut med att världens alla katolska samfund borde sluta investera i fossilindustrin. Kan katolska kyrkan ställa om måste alla kunna ställa om.

Greta menar att det inte går att klara klimatkrisen i dagens politiska och ekonomiska system. Det är kanske är sant på ett sätt, men något annat alternativet än att se till att dagens system klarar klimatkrisen finns inte. Under pandemin har vi sett att det går att minska utsläppen men när världsekonomin ska pumpas igång igen kommer klimatfrågan antagligen inte vara högst prioriterad och den som försörjer sig på jobb i det fossila måste kompenseras. Svaret på frågan om det är värt att stänga ned världen för att få ned utsläppen är nej. Men klimatet har inte råd att vänta och vi måste kunna bolla en eventuell ekonomisk kris med en klimatkris. Därför behöver vi en omställning och inte en revolution och därför är kapitalismen en del av lösningen för såväl en ekonomisk kris som klimatkrisen.

Greta säger att det saknas krisinsikt och kunskap. Det om något måste vi kunna kräva av våra politiker – de har trots allt jobbat med kriser hela våren.