Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maria Haldesten: Klåfingriga politiker kan hota Bockstensmannen

Händelser på västkusten visar att politiker kan vara nästan lika farliga för kulturarvet som silverfiskar - eller krig.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Sveriges politiker borde hamna på museum. Med den rubriken lockar Länsmuseerna till debatt i Visby, som likt Varberg har ett rikt kulturarv. Så miljön kunde knappast vara mer passande. Ändå är det något som skaver.

- Framtiden behöver sin historia, säger moderatorn Jonas Hellberg

- Kunskap om platsen är viktig för den uppväxande generationen, säger tidigare kulturministern Amanda Lind (MP).

Övriga politiker håller med. Men delar de folkvalda verkligen allmänhetens höga förtroende för museerna? I praktiken tycks ju många lokala politiker se museernas expertis som irriterande sänken, vilket exempel från Varberg visar

Vad skulle exempelvis hända med den där rörande samstämmigheten om någon föreslog ett 14-16 våningar högt hotell på den där döytan som Almedalsparken vanligen utgör? Vad skulle hända om någon släpade dit Paris Hilton, Petter Stordalen och Boris Lennerhov - och lät dem argumentera för vilka underverk ett storhotell med utsikt skulle göra för ett levande Visby?

Visst, det skulle överskugga ringmuren och Gotlands Museum. Men fatta bara vilken skybar politikerna skulle kunna ha DJ-battle på!

Låter det befängt?

Släpa dit Stenkil och Co, så fattar ni att idén kan bli verklighet på nolltid. Och att dammigt musei-folk är till för att köras över.

En trivsam utställning om hur fästningen byggdes och vilka som gjorde det går väl an. Men nu är de 2022 och då ska de gamla danskjävlarna få se på annat. Till skillnad från kollegorna i Halmstad, som fanns skäl att ta reson och börja tänka om, så överklagar Varbergsmajoriteten hotellbygget hela vägen till Mark- och miljööverdomstolen.

Som alla vet är det inte första gången som de folkvalda avfärdar Kulturmiljö Hallands initierade bedömningar som om de vore oviktiga partsinlagor. Men hotellbygget är det mest uppseendeväckande exemplet.

Men vad har det med Bockstensmannen att göra? Mer än du tror.

Som alla vet har det skrivits motioner i Varberg om vad som ska få visas i offentligheten. SD ville inte lägga skattepengar på sådant som kan väcka anstöt.

Det senare sitter, som bekant, i betraktarens öga. Medan en SD-politiker blir upprörd av en vattenbärare i brons blir en socialdemokrat förfärad av ett gammalt mosslik. I insändare har en socialdemokrat i Varberg, vid flera tillfällen, protesterat mot att man visar mänskliga kvarlevor på museet.

Tyvärr är hon inte är ensam om att skygga inför gamla ben. Det visar skrämmande exempel från vårt närmaste Naturhistoriska museum.

Till vårt kulturarv, det som politikerna på Almedalscenen säger sig vilja värna, hör de gamla kuriosakabinetten. Där visades allt från tvehövdade kalvar till uppstoppade exotiska djur - och tidigare i Göteborg - siamesiska tvillingfoster i formalin.

Men så beslöt den politiska styrelsen för Västarvet att låta rensa ur mänskliga kvarlevor samlingarna.

– Det är 2018 och vi har en annan syn på de döda än man hade på 1800-talet, förklarade Gunilla Josefsson (S), då vice ordförande i Västarvets styrelse.

Tvillingarna, liksom en del andra mänskliga kvarlevor, kremerades trots museets protester. Principen om armlängds avstånd respekterades inte.

Exemplen visar att det inte krävs ett krig och en diktator för att de som vill redigera historien ska få tillräckligt spelrum.

För tillfället kan Bockstensmannen beskådas i ett nytt, fint utställningsrum. Förhoppningsvis kan det så förbli. Men lika lite som vi kan ta för givet att Fästningen förblir Varbergs främsta blickfång kan vi ta betydelsefulla museiutställningar för givna.

Kulturarv hotas både av alltför klåfingriga och av alltför nonchalanta politiker. Det senare kan leda till hårdbantning och tvinga museerna välja mellan publika utställningar och underhåll av samlingar. Då finns risk att vinnarna blir silverfiskar och andra skadedjur.

Bockstensmannen vet. Hans ben har känt silverfiskar ila kring. Men han räddades i tid. Den här gången.