Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maria Haldesten: Kan flaggan - (ö)känd från Wheels and Wings - fälla en minister?

En oklar festbild, en ful flagga och countrymusik kan så lagom mycket tvivel för en perfekt smutskastning.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

När ni sträcker upp handen, GLÖM INTE att hålla två fingrar uppåt!

Det är julmarknad i Halland. Körledaren är orolig. Och jag kollar på min lovikkavante. Ska jag behöva frysa? Så att ingen knäpper en bild när några i gospelkören tycks heila?

Det verkade urlöjligt. Men bara två veckor senare är ett liknande foto på allas läppar.

En 16-årig Ida Karkiainen (S) sträcker ut handen. Kanske kommer hon knappt ihåg festen, än mindre stunden på diskbänken. Jag skulle inte göra det.

Men någon minns. Någon som har ett uppsåt med att sprida gamla foton. Lägg till en SD-nära nyhetssajt, som förstår att omedelbart utnyttja situationen, och du har lagt grunden för ett drev.

SR och SVT hakar på. Tvivel sås. Var Ida smygnazist i ungdomen? En kvällstidning har också fått bilden. Grävet rullar på. Då hamnar även Ida Karkiainens sambo i fokus.

Det är inget nytt. Många minns när exempelvis miljöpartiets språkrör ställdes till svar för makens bilval. Ursäkten, "tunga stenar", har blivit klassisk.

Ida Karkiainens man är musiker i ett industrimetalband. Genren är rå - om än inte lika brutal som gangsterrap. Några kallar bandet nationalistiskt. Det skvallras om kopplingar till Ultima Thule. Snart låter det som när KD:s Siewert Öholm beskrev hårdrock.

Den tolkningen vänder sig både sakkunniga och - föga förvånande - bandets frontman emot. Han intervjuades för ett par år sedan i Timbros tidning Smedjan. Där tecknas en bild av en frihetsälskande "Norrlandspatriot", som varken är röd eller brun.

- För mig är ordet kommunist ett skällsord, precis lika fult som att vara nazist, förklarar han.

Tydligt nog? Nja. Det kommer mera. I Raubtiers replokal hänger en sydstatsflagga. Civilministern ställs nu till svars även för denna väggdekoration - som många Varbergare och Falkenbergare känner igen. Flaggan brukar vaja från amerikanare under Wheels and Wings.

I USA sågs den länge som ett oproblematiskt, kulturellt sydstatsattribut. Men den saken har förändrats. Nu talar man om en rasistisk symbol. Därför har flaggan väckt bestörtning även under de halländska bilträffarna.

– I Sverige har flaggan en helt annan innebörd, den står för det rebelliska i raggarkulturen, förklarade en arrangör för Wheels and Wings i HN.

Från sydstaterna kommer även countryn. Och Raubtier råkar ha en koppling även till den genren. Bandmedlemmarna har bytt hatt och spelat under namnet "Bourbon Boys". Med en frontman uppvuxen på en lantgård kanske det föll sig naturligt.

Är allt detta, inklusive vilda bandfester, problematiskt för en minister? Bör hon städa gubbens replokal - eller städas ut?

SD-vänner gottar sig en perfekt storm, som tycks kräva offer eller kunna ta udden av även av äkta heilande. Men ska en - till synes - misstolkad bild fälla en politiker? Lite mer is i magen måste vi ha!

Eller så kan drevet förstås eskalera, debattörer kan förfasa sig över att en toppolitikers sambo verkar hata skattmasen - för det råkar Bourbon Boys sjunga om. Det kanske är ännu mer ohållbart för en S-minister... ?

(Varning. Slutmeningen kan innehålla spår av ironi)