Kampen mot kriminella nätverk kräver mer än hårt polisarbete

En ökänd kriminell klan med filial i Falkenberg? Tanken kanske svindlar. Men så illa kan det gå. Då gäller att aldrig ducka eller blunda. Att ta tillbaka gathörnet, området, torget – eller kontrollen – angår varje halländsk kommun.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ibland är en seg råtta bara just det. Något att suga på. Men ibland kommer uppgifter som ställer allt över ända. Misstankar kring ägarkretsen till en central gott-affär i Falkenberg är ett sådant exempel.

Beskeden om kriminella släkters/nätverks verksamhet i Halland och Sverige slog ned som en bomb i svensk kriminaldebatt. Och när Falkenberg pekas ut som en av problemkommunerna i Halland hopar sig frågorna. Vem? Var? Vad?

Mats Palmgren, polisområdeschef för Halland, lägger förstås inte alla kort på bordet.

– Jag vill inte peka ut någon, dels för att inte stigmatisera om det blir fel, dels för att inte släppa underrättelseinformation, säger han.

ANNONS

Han bekräftar dock förekomsten av så kallat ”familjebaserade kriminella nätverk” i Falkenberg.

– Det finns sådana som är etablerade lokalt på några orter i Halland. Sedan finns det också kriminalitet som spiller över från Malmö och Göteborg, säger han.

De kriminella nätverken i Göteborg har tilldragit sig stor uppmärksamhet på sistone. Journalisten Johanna Bäckström Lernebys bok Familjen blev snabbt en kioskvältare. Den ger en initierad beskrivning av släktnätverket Ali Khan, som styr och ställer i den undre världen i Göteborg. Nyligen skapade de rubriker efter att hållit ett historiskt maffiamöte på ett av Petter Stordalens lyxhotell.

Når klanens långa fingrar ända hit ner? Frågan måste ställas – även om Mats Palmgren inte svarar.

Men den där gott-affärskedjan har redan både Alingsås tidning och Göteborgs-Posten skrivit avslöjande artiklar om. En till synes förfärlig historia med inslag av utpressning, hot, misshandel och fiffel. I artiklarna påtalas att det finns misstankar om att de bröder som äger franchiseföretaget har kopplingar till just Khan-nätverket.

Ägaren svär sig fri ”från alla anklagelser om att hans företag har kopplingar till organiserad brottslighet”. Men i ett dokument som polismyndigheten har skickat till Göteborgs stad slår polisen fast att de under 2019 ”haft någon form av samröre med personer kopplade till grov organiserad brottslighet”.” Det skriver Göteborgs-Posten som också hänvisar till flera oberoende poliskällor.

Om personer med påvisad eller misstänkt koppling till organiserad kriminalitet försöker etablera verksamhet i en kommun är det förstås klokt att försvåra för dem så långt det går. Och finns de redan på plats, gäller det att motarbeta dem med alla till buds stående medel.

ANNONS

Sånt finns goda exempel på i en grannkommun till Falkenberg. Där hade det ökända mc-gänget Bandidos – som kom till Sverige via Danmark – ett fäste.

– I Halmstad, där de ett slag höll hög profil, finns de inte kvar tack vare att polisen jobbade på ”bred front” i samverkan med kommunen och andra myndigheter.

Och det är just den där breda samverkan som Mats Palmgren nu ser framför sig i kampen mot kriminella nätverk

– Kommunerna har ju ett befolkningsansvar och det finns goda möjligheter om man agerar samfällt. Ett brott man kan rikta in sig på är folkbokföringsbrotten. Det kan förefalla banalt men är mycket verksamt. Det finns en rad brott som på ett eller annat sätt är kopplade till folkbokföringsbrott. Sedan är det också penningtvätten. När kontanthandeln minskar måste man hitta andra sätt göra överföringar av pengar. Då blir fler människor inblandade som penningmottagare/penningtvättare. Men exakt hur vi jobbar kan jag inte gå in på.

Att ”följa pengarna” var den klassiska arbetsmetod som den legendariske maffiaåklagaren Giovanni Falcone brukade hänvisa till.

Att ha göra lämplig bakgrundskoll på dem som vill öppna affärsverksamhet – och neka exempelvis serveringstillstånd eller tobaksförsäljningstillstånd för företagare med tvivelaktigt bagage, är förstås ett annat sätt för kommuner att agera proaktivt. Och på den punkten verkar Falkenberg ha varit med på noterna i ett aktuellt fall.

Att polisen i Halland, redan förra hösten, hade möte med folkvalda från kommuner och region för att uppmuntra till smarta insatser är förstås ett sunt tecken.

– Men det kräver en del arbete för att få våra kommuner att ta ett kliv framåt, säger Mats Palmgren.

ANNONS

Det är lätt att hålla med. I den vässade taktiken ingår allt från en bättre stadsplanering till tydlig normgivning i skolan. Det måste bli mer självklart på våra skolor att anmäla brott, som hot och misshandel.

Att myndighetsnätverkande behövs för att motverka nätverkskriminalitet bör inte heller komma som en överraskning. Men det behövs mer. Som en skarpare lagstiftning.

Sommarens uppmärksammade rymningar från ungdomshem visade på såväl säkerhetsbrister på hemmen som brister i rättssystemet.

– Att kriminella som gjort sig skyldiga till rena avrättningar får något år på ungdomshem stämmer inte överens med den allmänna rättsuppfattningen, konstaterar Mats Palmgren krasst.

Att Statens institutionsstyrelse nu aviserar att de stärker säkerheten med bättre lås och stängsel är förstås bra. Men det hjälper knappast när kriminella får permis för att shoppa märkesskor. Och det hjälper inte mot en orimligt mild strafform.

Det är dags att kavla upp ärmarna. På alla fronter.

ANNONS