Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Katarina Erlingson: Kärnavfall vid Ringhals i väntan på bättre lösning

Ledare 23/10. Kärnkraften och dess avfall verkar vara en historia utan slut i Sverige. Trots att det funnits kommersiell kärnkraft i nästan femtio år är slutförvaringen ännu inte löst. I någon mening har därför ett historiskt beslut fattats för två veckor sen då kommunfullmäktige i Östhammars kommun beslutade att godkänna att det får byggas slutförvar av använt kärnbränsle i Forsmark.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Bild: Annika Karlbom
Bild: Annika Karlbom

Det ligger fortfarande på regeringen att ta beslutet, men ett godkännande från kommunen krävdes. Oskarshamns kommunfullmäktige godkände 2018 utbyggnaden av ett mellanlager och inkapslingsanläggning i Oskarshamn, vilket också var en förutsättning för att regeringen nu ska kunna fatta beslut.

I väntan på att nödvändiga beslut ska tas och byggena kan komma igång krävs det därför att bland annat Ringhals planerar för hur de ska ta hand om sitt kärnavfall. Ringhals 1 lades ner förra året och Ringhals 2 läggs ner nu vid årsskiftet.

Tills det är möjligt att skicka avfallet till mellanlagret i Oskarshamn måste anläggningen på Väröhalvön därför hitta möjligheter att lagra avfallet på plats. Ringhals har ungefär två år på sig innan lagringsanläggningen måste vara klar, eftersom det tar tid från när aggregaten stängs av tills det är möjligt att riva.

Platschefen Ulf Karlsson säger i HN att mycket av rivningsavfallet kommer att kunna saneras och att det bara är en mindre del som kommer att behöva lagring. Han säger också att lagringen kommer att ske inne på Ringhals område.

Det är inte troligt att avfallet skulle vara farligare än själva det aktiva bränsle som används i reaktorerna, men det kan ändå kännas olustigt att det ännu inte finns en lösning på plats för slutförvar, ja alltså inte ens i tillräcklig grad för mellanlagring. SKB, Svensk Kärnbränslehantering, räknar med att det dröjer omkring tio år till innan ett utökat mellanlager finns på plats i Oskarshamn.

Eftersom reaktorerna Ringhals 3 och 4 finns kvar på Väröhalvön åtminstone till 2040 gör det kanske inte så mycket att avfallet finns kvar på platsen under några år. Till skillnad från Barsebäck är det ju full aktivitet med de två andra reaktorerna på Ringhals.

I debatten som förs om kärnkraften verkar många glömma eller förtränga den här helt avgörande frågan om slutförvar. Efter så många års diskussioner är det verkligen hög tid att frågan får sin lösning. Oavsett om all kärnkraft skulle försvinna i dag står vi med avfallet för tusentals år framöver.

Att som vissa partier kräva utbyggd kärnkraft utan att med ett ord nämna slutförvaringen är mer än ansvarslöst. Kärnkraft är en förment ren energikälla som under användning inte släpper ut någon koldioxid. När man, vilket borde vara självklart, räknar med brytningen av uran och behovet av mångårigt slutförvar innebär kärnkraft i själva verket oren energi.