Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Måndagen den 12 oktober klockan 11:00 håller regionråden Lise-Lotte Bensköld Olsson (S) och Per Stané Persson (S) en pressträff i Halmstad stadsbibliotek, Elsarummet.
Under pressträffen kommer Socialdemokraterna presentera en nyhet för hur det ekonomiska läget kan behandlas och förslag för hur Region Hallands verksamhet, exempelvis sjukvården och psykiatrin kan förstärkas. Bild: Roger Larsson
Måndagen den 12 oktober klockan 11:00 håller regionråden Lise-Lotte Bensköld Olsson (S) och Per Stané Persson (S) en pressträff i Halmstad stadsbibliotek, Elsarummet. Under pressträffen kommer Socialdemokraterna presentera en nyhet för hur det ekonomiska läget kan behandlas och förslag för hur Region Hallands verksamhet, exempelvis sjukvården och psykiatrin kan förstärkas. Bild: Roger Larsson

Katarina Erlingson: Käbbel ingen lösning för tydlig regionpolitik

Är Socialdemokraterna i Region Halland landets sämsta oppositionsparti? Härförleden försökte SVT:s Uppdrag Granskning leda detta i bevis genom att räkna hur många gånger S har lämnat reservationer, vilket alltså inte var särskilt många. Det är ett grovt förenklat sätt att redovisa hur politik går till. Slutsatsen att detta är farligt för demokratin är också alldeles för långtgående.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

I Halland finns en mångårig tradition av samarbete. Landstinget och sedermera regionen har alltid styrts av en borgerlig majoritet, men ett gott samarbete med oppositionen har för det mesta hållits högt. Allt för hallänningarnas bästa. Och teorin att det skulle påverka intresset för valet stämmer åtminstone inte i Halland, där 86 procent röstar i regionvalet, den högsta siffran i landet. Hallandspolitikerna har också lyckats att förvalta verksamheterna och medlen förhållandevis väl genom hög tillgänglighet till och bra kvalitet i vården.

Visst är regionpolitiken för anonym, men frågan är vems fel det är. Sjukvården är den största delen av budgeten, men regionen har också ansvar för Hallandstrafiken och för utvecklingen i Halland i ett bredare perspektiv. Många väljare verkar tro att riksdagen styr över vården och det är inte så konstigt, riksdagspartierna gör sitt bästa för att göra utspel kring vården och avsätta medel i budgeten. Medel som sen fördelas till de 21 regionerna för något enskilt område, till exempel förlossningsvården som tas upp i tv-programmet. Både ministrar och riksdagsledamöter tar gärna åt sig äran för något som egentligen styrs av regionerna. Pengarna fördelas och är alltför ofta detaljstyrda, vilket gör det svårt med det lokala perspektivet.

Hade regionpolitiken kommit fram mer om partierna varit mer oense? Medielogiken gör förstås att konflikter lockar mer att rapportera om, men media rapporterar också om när det kommer nya förslag. Väljarna brukar allmänt vara trötta på politiskt käbbel, då blir det motsägelsefullt att önska sig mer konflikter. Den största delen av regionbudgeten är redan intecknad för löner och andra personalkostnader och det är endast på marginalen det finns något kvar att eventuellt kiva om. Det är inte i sifferbudgeten man kan märka skillnader, utan det är i budgettexten och vilka frågor de olika partierna lyfter fram.

Regionpolitikerna, oavsett parti, behöver ändå bli mer synliga och kommunicera vilka frågor som är viktiga. Grunden är partierna helt eniga om, att hallänningarna ska få bästa möjliga sjukvård och kollektivtrafik. Om S-regionrådet Lise-Lotte Bensköld Olsson föreslår en annan skrivning i besluten och regionstyrelsens ordförande Mikaela Waltersson (M) köper det - det är förhoppningsvis bra för hallänningarna. Att käbbla om våra skattepengar kan knappast vara ett självändamål.

Läs mer: Politikernas samsyn kritiseras