Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Eva Bofride: Jultiden rätt läge för C-offensiv mot våld

Om Centerpartiet får bestämma kommer en man som mördat sina barns mamma aldrig att få vårdnaden om barnen.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Då Centerpartiets ordförande Annie Lööf nyss födde sitt och maken Carl-Johans andra barn, leder förste vice ordförande Anders W Jonsson nu partiet.

Nyligen höll han sitt jultal. Det var ett tal som präglades av fast tilltro till att politikernas uppdrag är att ta ansvar för landet och medverka till lösningar. Och att Centerpartiet, till skillnad från sina forna allianskollegor, inte tvekar i sina grundvärderingar och hur man bör bemöta populism och spelteorier.

När Alliansen slutligen föll då Moderaterna och Kristdemokraterna lämnade samarbetet har partierna också utåt avslöjat sina bevekelsegrunder för sina ställningstaganden och även besvikelsen på varandra.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson förklarade nyligen att avståndstagandet till SD gjordes för att hålla ihop Alliansen, Moderaterna hade aldrig egentligen gillat idén.

Anders W Jonsson uttryckte å sin sida sin besvikelse över att Ulf Kristerssons glasklara formuleringar om varför man inte ska samarbeta med Sverigedemokraterna, bara var tomma ord.

Ändra sig kan man göra. Och ibland måste man som politiskt parti gå med på saker man egentligen inte står bakom. Då brukar man välja att inte prata om och driva dessa frågor.

Det är något helt annat att med emfas uttrycka en väldigt tydlig åsikt och sedan några månader senare förklara att man inte menade det man sa. Hur ska man då tolka de tvärsäkra åsikter och ställningstaganden som man utfäster nu? Gäller de även om ett halvår eller efter nästa val?

Centerpartiet drev igenom mer pengar till landets kvinno- och tjejjourer i Januariavtalet och i jultalet deklarerade Anders W Jonsson ett nytt löfte.

Om Centerpartiet får bestämma kommer en man som mördat sina barns mamma aldrig att få vårdnaden om barnen. Det borde vara en självklarhet men är i dag tvärtom: mördaren får automatiskt vårdnaden om de barn vars mor han mördat. Partiet vill också höja straffen för grov kvinnofridskränkning till som minst 12 månaders fängelse. Maxstraffet vill man ska ligga på samma nivå som synnerligen grov misshandel, det vill säga 10 års fängelse.

Män som slår och till slut dödar sin partner börjar ofta sin terror med att kontrollera kvinnan i detalj. Vad hon gör, vem hon umgås med och när.

Samtidigt är det vanligt att mannen nedvärderar och bryter ner kvinnan så att steget att ta hjälp blir stort. Hon skäms och tror det är hennes eget fel.

Detta beteende vill Centerpartiet göra brottsligt efter modell från Storbritannien där en sådan lag fått genomslag med många åtal som kunnat stoppa männen i tid.

Mäns beteende och benägenhet att ta till våld är en gemensam nämnare för många av de samhällsproblem vi ser i dag.

Lösningen är självklart inte enkel. De män som är livsfarliga för sin omgivning måste låsas in och inte släppas ut för tidigt. Men återväxten måste också stoppas. Unga pojkar måste erbjudas alternativ, både till en kriminell karriär och till att använda våld för att kontrollera sin omgivning.

Här behövs en kraftfull och långsiktig förstärkning av det som gör detta möjligt. Bra levnadsvillkor, en bra skola och vuxna som ser och hjälper barn som behöver stöd.

Anders W Jonsson försäkrade att han i budgetförhandlingarna i vår kommer att driva på för mer pengar till kommuner och regioner.