RWANDA 20151124  Nationalparken Akagera i Rwanda. Elefanthjord på marsch, den halva snabeln är minne av en stålsnara, ett redskap vanligt bland tjuvjägare.Foto: Finn Norgren / TT / kod 10510
RWANDA 20151124 Nationalparken Akagera i Rwanda. Elefanthjord på marsch, den halva snabeln är minne av en stålsnara, ett redskap vanligt bland tjuvjägare.Foto: Finn Norgren / TT / kod 10510 Bild: Finn Norgren/TT

Katarina Erlingson: Jakt en kompensation för bristande manlighet

Den som någon gång har haft förmånen att åka på safari och få möta en elefanthjord i gryningen glömmer det aldrig. De mäktiga djuren, som om de ville skulle kunna välta bilen hur enkelt som helst, ger en hög puls. Och när guiden berättar att en elefant aldrig glömmer en människa som gjort den något ont går det en rysning genom kroppen. Dels av förfäran hur någon kan vilja göra detta mäktiga och ståtliga djur illa, dels av förundran över hur klok elefanten verkar vara.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Upplevelsen skiljer sig markant från ett annat minne då en elefant, i en svensk djurpark på 80-talet, balanserade på en bräda med en liten rosett käckt knuten om svansen. Så förnedrande för detta säregna och kloka djur!

Människor har i alla tider använt djuren för sin egen vinning. Oftast för att själv överleva, då djuret har fått bistå med till exempel draghjälp eller fått sätta livet till för att ge mat på bordet till människofamiljen.

Numera pågår jakt på reglerade tider av de vilda djur som finns i de svenska skogarna. Skogens konung älgen börjar få färre och färre artfränder, men det finns andra djur att jaga. Det är en kombination av orsaker som får jägarna att ge sig ut i skogen. Det som förr var viktigast, köttet, är numera kanske mer en bonus för många. I stället är själva jakten en sorts kick och sammanhållningen i jaktlaget ska inte underskattas som lockbete.

ANNONS

Vad som får människor att åka till Afrika och skjuta utrotningshotade djur är emellertid en stor gåta. Eller människor, män ska kanske sägas i stället, för det är nästan uteslutande män. Har de fått slut på kickar eller vad är det frågan om? Och hur kan det i så fall ge en kick att skjuta djur i nationalparker, djur som i många fall är utrotningshotade? Troféjägare än nog bland det mest avskyvärda en man kan vara. Så fegt och så extremt onödigt.

En man boende i Falkenbergs kommun har uppenbarligen varit i Afrika, i Zambia vad det verkar. Där har han sannolikt skjutit en elefant och nu vill han få hem betarna för att kanske sätta upp trofén på väggen. Mannen har nämligen ansökt hos Jordbruksverket för att få tillstånd att importera betarna, så man kan misstänka att han skjutit elefanten själv och inte bara köpt betarna.

Våren 2021 hade Expressen en artikelserie om kända svenskar som åkte till Afrika och sköt elefanter och lejon. Det var bland andra Zlatan Ibrahimovic och Felix Herngren. Mannen i Falkenberg verkar inte vara kändis, men har uppenbarligen pengar att ägna sig åt denna absurda hobby, som hämtad från medeltiden. Man kan fråga sig vad som driver dessa män att jaga utrotningshotade djur för sitt höga nöjes skull. Är de så uttråkade att absurda kickar måste sökas? Att bestiga Mount Everest vore ett bättre alternativ än att utrota savannens stiliga djur.

ANNONS

Läs mer: Falkenbergare får importera betar från hotad elefant

ANNONS