Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

STOCKHOLM 20101104
Adnan Dibrani, politiker, riksdagsledamot för Socialdemokraterna
Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX Kod: 10060 Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT
STOCKHOLM 20101104 Adnan Dibrani, politiker, riksdagsledamot för Socialdemokraterna Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX Kod: 10060 Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

Adnan Dibrani: Jag röstar för mer pengar till pensionärerna

Den gångna veckan har regeringen lagt sin vårändringsbudget. Normalt är det en ganska sömnig tilldragelse. Ändringsbudgeten ska bara ta hand om sådant som inte kunde förutses när man lade höstbudgeten och som inte kan vänta till kommande höst samt en ide om kommande tider. Den är alltså inte till för några större reformer.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Den här mandatperioden har varit annorlunda. Först föll övergångsregeringens budget innan regeringsbildningen vilket gjorde att vi 2019 gjorde en del större förändringar på grund av det. År 2020 kom pandemin och då blev naturligtvis nästan allt saker som vare sig kunde ha förutsetts eller vänta. Även 2021 höll pandemin oss i ett järngrepp.

Nu är det Putins anfallskrig mot Ukraina som helt ändrat förutsättningarna från i höstas. Kriget, sanktionerna mot Ryssland och följderna av pandemin när det kommer till utbud och efterfrågan leder till högre priser på bensin, el, livsmedel och i princip alla möjliga varor. Ingen regering kan lova att kompensera för alla höjda kostnader, det är nog inte ens önskvärt, men vanligt folk ska inte behöva ta hela den ekonomiska smällen.

Nu finns det tre saker som är viktigast att göra – stödja Ukraina, sanktioner mot Ryssland och stärka Sverige. Sverige behöver inte bara stärkas militärt. Det krävs också insatser för att bryta segregationen och knäcka den organiserade brottsligheten, ta tillbaka kontrollen över svensk välfärd och se till att den nödvändiga omställningen till fossilfritt ger gröna industrijobb som även leder till att vi på sikt blir oberoende av olja och gas.

Om jag ska välja en åtgärd i budgeten som känns mest angelägen så är det garantitillägget till pensionärerna som har det svårast. För att förbättra ekonomin för de pensionärer som har det sämst ställt föreslår regeringen ett garantitillägg som innebär att omkring en halv miljon pensionärer får 1000 kronor mer i plånboken varje månad. Detta är särskilt viktigt när priserna stiger. Totalt kommer drygt en miljon pensionärer få förstärkt ekonomi från och med augusti 2022. Om förslaget går igenom vill säga. Är jag då nöjd nu? Nej! Verkligen inte, mycket mera behöver göras!

Det är fortfarande långt ifrån säkert att garantitillägget går igenom riksdagen. Oppositionen har varit kallsinnig. Sverigedemokraterna lovar gärna pensionärerna högre pensioner – men i praktiken röstar de för Moderaternas budgetar som sällan ger mer till landets pensionärer. Nu är det upp till bevis. Ska de som arbetat och byggt upp vårt land få den ekonomiska trygghet de förtjänar eller inte.

Sverigedemokraterna har lovat att inte rösta nej om de inte samtidigt får igenom något bättre eller lika bra med Moderaterna. De är kritiska till konstruktionen – men sanningen är att garantitillägget är det snabbaste och enklaste sättet vi hittat för att ge högre pensioner redan i år. Jag vill ha ut pengarna snabbt! Helst igår!

Alla som jobbar och bygger Sverige ska ha trygga socialförsäkringar och framtida pensioner. Det handlar om respekt för dem som varit med och byggt vårt land. Det är vad jag kommer rösta för i budgetomröstningen.