Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Police officers take a knee as the body of George Floyd arrives before his memorial services on Thursday, June 4, 2020 in Minneapolis. (AP Photo/Julio Cortez)  CER901 Bild: Julio Cortez
Police officers take a knee as the body of George Floyd arrives before his memorial services on Thursday, June 4, 2020 in Minneapolis. (AP Photo/Julio Cortez) CER901 Bild: Julio Cortez

Maria Haldesten: Ja, poliser kan falla på knä för rättvisan

Över hela USA har poliser gjort precis det den svenska poliskvinnan gjorde.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 5/6. Vill vi ha poliser som knäar misstänkta till döds eller poliser som faller på knä för att skapa lugn?

Valet däremellan borde vara enkelt.

Vill vi ha poliser som sprutar tårgas, eller poliser som kramas?

Svaret på den frågan är inte lika givet. Det rimliga är att låta omständigheterna och det professionella omdömet avgöra vilken respons som behövs.

Att det i Stockholm, precis som i London, och över hela USA, finns poliser som förstår när det är läge att bidra till samling är alldeles utmärkt. Därför är den pinsamt att se hur debatten urartar på twitter. En fartblind Moderat profil, Hanif Bali, likställer knäböjande med att ansluta till ”NMR:s demonstrationståg för att ”deeskalera” situationen”.

Faktum är att över hela USA har poliser gjort precis det den svenska poliskvinnan gjorde.

”Från New York till Desmoines, till Spokane Washington har poliser, en del klädda i kravallutrustning, knäböjt bredvid protesterande människor och marscherat i solidaritet med dem” skriver Washington Post.

Det är ett sätt att visa att alla liv spelar roll. Det är en gest för att visa respekt för George Floyd.

Att det finns riksdagspolitiker som medvetet missförstår, alternativ inte inser skillnaden mellan det och att vandra med nazister, är patetiskt. Men det är där vi står.

Men hon höll upp en skylt, skriker kritikerna!

Ja. Och där stod ”White silence is violence”.

Det är ungefär det vi försöker lära barn i skolan. Att stå upp för sina kompisar och inte hålla käft när någon mobbas.

Det är ungefär det som civilkurage handlar om – att säga ifrån. Ett kurage som vi varit så fattiga på att det, under en period, förslogs lagstiftning i frågan.

I USA pågår nu en kamp mellan en president som vill slå split och eskalera konflikter – och tidigare ledargestalter som beskriver honom som ett hot mot konstitutionens grundläggande värde.

”Demonstranterna kräver likvärdighet inför lagen – det är något vi alla bör kunna ställa oss bakom” skriver general James Mattis i en bredsida mot Donald Trump och hans hantering av de pågående protesterna.

Låt det sjunka in.

Maria Haldesten