Lantmäterierna i Varberg och Halmstad ska börja samarbeta och på så sätt snabba upp arbetstakten. Cheferna Jan Lindeberg från Halmstad och Svante Nilsson från Varberg berättar om hur detta ska gå till
Lantmäterierna i Varberg och Halmstad ska börja samarbeta och på så sätt snabba upp arbetstakten. Cheferna Jan Lindeberg från Halmstad och Svante Nilsson från Varberg berättar om hur detta ska gå till Bild: Annika Karlbom

Katarina Erlingson: Jätten sabbar det halländska samarbetet

Ledare 2/2. Samarbete inom den offentliga sektorn borde alltid underlättas och uppmuntras. Det hjälper till att använda skattebetalarnas pengar på rätt sätt. Men ibland sätter nitiska byråkrater käppar i hjulet. Man skyller ofta på "juridiken", som om det vore en naturlag. Juridik är emellertid till för tolkning och kan dessutom ändras av riksdagen.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

För ett år sen tog cheferna för lantmäterierna i Varberg respektive Halmstad, Svante Nilsson och Jan Lindeberg, ett utmärkt initiativ för att minska köerna som uppstått till deras respektive verksamhet. Genom att samarbeta kunde de kommunala lantmäterierna minska väntetiderna och resurserna kunde användas mer effektivt. Man kollade noga juridiken och satte igång.

Bara ett år senare tvingas de sluta eftersom Lantmäteriet, en myndighet för hela landet, gjorde en så kallad tillsyn och fann att samarbetet inte har stöd i lagen. Samma lag som Lindeberg och Nilsson gjorde en helt annan bedömning av. De kommunala lantmäterierna vågar inte bråka om frågan eftersom de då riskerar att mista sitt tillstånd. För en utomstående betraktare handlar det här om makt och inflytande, och att Goliat vann den här matchen mot David.

ANNONS

Lantmäteriet är annorlunda uppbyggt jämfört med andra myndigheter. Det finns alltså en nationell myndighet som hanterar lantmäterifrågor i hela Sverige, utom i 39 (snart 40) kommuner. Dessa kommuner har rätt att utföra lantmäteritjänsterna själva. De blir därmed en form av "konkurrenter" till den nationella myndigheten. Samtidigt är Lantmäteriet tillsynsmyndighet till de kommunala lantmäterierna. Ni hör ju. I en klassisk kamp om makten ser förstås den stora myndigheten till sitt eget bästa. Inte konstigt att de halländska lantmäterikommunerna inte vill eller vågar bråka med den stora jätten.

Det är alldeles för få samarbeten i det offentliga Sverige. Att döda lokala samarbetsinitiativ borde snudd på vara straffbart. Lagen skulle kunna tydliggöras så att samarbete uppmuntras. Men i en så här "ofolklig" fråga är det stor risk att politikerna låter frågan vara, det finns inga röster att hämta på att agera, om man ska vara krass. Möjligen kan Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, trycka på men samma risk finns även där. I Halland är det bara Varberg och Halmstad som har lantmäterier så därför finns inget stöd att hämta från övriga kommuner.

Men de halländska kommunerna borde över huvud taget ta steg framåt när det gäller samarbeten inom olika frågor. Det samarbetas alldeles för lite, trots att det borde vara enkelt i ett litet län. Eller är det kanske det som är problemet, att de sex kommunerna lurpassar på varann och på regionen? Det behöver inte vara kommunalförbund utan kan vara andra samarbeten som inte är egna juridiska personer. Ökat samarbete kan ge mer valuta för skattepengarna.

ANNONS
ANNONS