Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Helena Storckenfeldt: Inte ensamt ansvarig, men ytterst ansvarig

Året är 2022 och hittills har en skjutning per dag ägt rum i landet Sverige. För varje dag som går ser vi hur den grova kriminaliteten, gängbrottsligheten, kopplar ett hårdare grepp om allt större delar av vårt land.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Tidigare sades det att detta endast gällde interna uppgörelser mellan gängen och att allmänheten inte hade någonting att frukta. Men det stämmer inte. De kriminella gängen terroriserar hela bostadsområden, utpressar och hotar företag och skrämmer individer från att vittna. Den grova kriminaliteten har nått en helt ny nivå och Sverige räknas nu till ett av de farligaste länderna i Europa – vem bär ansvaret?

Det enorma misslyckandet har utvecklats under en längre tid och givetvis står eller faller inte hela rättsväsendet med en person. Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson är inte ensamt ansvarig, men han är ytterst ansvarig. Bara under årets fem första månader har 31 personer skjutits ihjäl och det finns stor risk att även 2022 blir ett blodigt år. Utvecklingen pekar på att antalet dödsskjutningar under 2022 kommer ha tredubblats sedan Morgan Johansson blev ansvarig minister. I vilket annat demokratiskt land skulle detta inte få konsekvenser? Åtta år är lång tid. Det är tillräckligt lång tid att jämföra, analysera, testa och komma fram till slutsatsen att det som gjorts hittills inte varit nog.

Istället för att ta ansvar för de senaste åtta åren av misslyckanden väljer ministern att bland annat skylla på kommunerna. "Kommunerna behöver svara upp på de stora satsningarna som staten gör”, menar Johansson. Men det är inte Varbergs kommuns fel att första lediga tid för att förnya passet i Varberg är i slutet av juli. Det är inte Halmstads kommuns fel att det varit 15 skjutningar i Polisregion Väst hittills i år. Det är inte Falkenbergs kommuns fel att antalet poliser per invånare är lägre nu än när Beatrice Ask var justitieminister.

Justitieminister Morgan Johansson fick nyligen svidande kritik av riksdagens konstitutionsutskott som har i uppdrag att granska regeringen och ministrarna. Han kritiserades bland annat för sina lögner om att fler gängmedlemmar nu hoppar av, vilket inte stämmer. Farsen fortsatte han sedan med att högljutt kritisera det eniga konstitutionsutskottet för att de kritiserat honom. Vid det här laget känns det nästintill barnsligt.

Halva riksdagen har precis uttryckt sitt samlade missnöje mot Morgan Johansson. Drar man veckans misstroendeomröstning till sin spets kan man konstatera att endast Socialdemokraterna röstade för att rädda Morgan, övriga partier var antingen för att fälla honom eller avstod. Det är sammanfattningsvis inget starkt förtroende han lever vidare på.

För Moderaterna är det tydligt att han gjort tillräcklig skada. Vi måste göra Sverige tryggt igen, återupprätta lag och ordning och trycka tillbaka de kriminella gängen. Det kommer att vara Moderaternas prioritet både lokalt, regionalt och nationellt. Bara så kan vi få ordning på Sverige.