Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

A body lies on the footpath outside a mosque in central Christchurch, New Zealand, Friday, March 15, 2019. A witness says many people have been killed in a mass shooting at a mosque in the New Zealand city of Christchurch. (AP Photo/Mark Baker) Bild: Mark Baker
A body lies on the footpath outside a mosque in central Christchurch, New Zealand, Friday, March 15, 2019. A witness says many people have been killed in a mass shooting at a mosque in the New Zealand city of Christchurch. (AP Photo/Mark Baker) Bild: Mark Baker

Maria Haldesten: Inse att all extremism är ett verklig hot

Tyrrunan går igen - från svenska nazister till en terrorist. Fanatiker triggar varandra. Vi måste vara mer vaksamma.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 16/3. En femårig flicka kämpar för sitt liv medan hennes skottskadade pappa förtvivlat försöker hjälpa henne. Det hjärtskärande scenen illustrerar besinningslösheten i det terrordåd som nyss begåtts.

På terroristens vapen stod det svenska terroroffret Ebba Åkerlunds namn. För att hämnas bland annat henne har alltså den högerextreme fanatikern valt att försöka mörda ännu fler barn.

Det kan förefalla inkonsekvent. Men med tanke på att terroristen låtit sig inspireras av Breivik bör man inte bli förvånad över barbarin.

I det till synes förvirrade klottret på mordvapnet finns det också en annan symbol som sticker ut. Vi svenskar känner den alltför väl. Den har burits nedför Avenyn och fladdrat i Visby. Nyligen dök den upp nära målgången av Vasaloppet.

Det är alltså fråga om den runa som blivit de svenska nazisternas senaste symbol.

Det kan knappast sägas tydligare – att de idéer som drivit fram detta terrordåd också gror här .

För dem som följt högerextremisternas tillväxt kommer dådet tyvärr inte som en överraskning. Det var aldrig en fråga om när – utan var. Att risken för attentat från högerextremisterna bekräftades av Säpo i den årsrapport för 2018 som kom i går.

Att alla skulle ha insett lägets allvar är dock en kraftig överdrift. Tvärtom har det länge funnit en utbredd tendens att vilja tona ned hotet från högerextremisterna och vit-makt-miljön. De som har larmat har i debatten avfärdats och anklagats för att ha förlorat sitt sinne för proportioner. Men att låta de högerextrema gå under radarn medan allt fokus läggs på hotet från den islamistiska terrorn är ett stort misstag.

Det var inte utan viss nervositet som svenska muslimer samlades till fredagsbön i går. Att de är rädda för att bli måltavlor är förståeligt. Hotet om upprepning av attacken lät inte vänta på sig. I kommentarfälten på högerextrema svenska sajter syntes snart sådana utfall.

Att människor i Sverige skall vara rädda för att utöva sin tro är fullkomligt förfärligt. Men inse att hotbilden är oändligt mycket större än då.

I de manifest som cirkulerar radas fler måltavlor upp, där nämns ledande politiker som Frankrikes Emmanuel Macron och Tysklands Angela Merkel som beskrivs som folkförrädare.

Termen folkförrädare har även använts mot en rad svenska politiker och journalister. Det säger mycket om vidden av det hot som vi får hoppas att Säpo nu tar på betydligt större allvar. Den där insikten får vi dessutom hoppas sprids till fler – såsom till alla dem som just nu planerar för årets Almedalen.

Vi har inte att göra med några ofarliga vilsna löss. Den verklighetsbeskrivningen, som vissa naiva opinionsbildare har velat sprida, är inkorrekt. Vi har att göra med fanatiker som är beredda att gå från ord till handling. Att fler inte skadades vid nazisternas bombdåd i Göteborg var en slump. Nästa gång kan det sluta betydligt värre. Därför måste vi förstå att ha garden uppe i ett läge då vårt demokratiska samhälle hotas från flera håll.