Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

p-plats, parkeringsplats, p-skiva Bild: Stefan Bennhage

Innerstaden värd en P-skiva

För näringslivets bästa möjliggör viss fri parkering.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Säg ordet parkeringspolicy och du öppnar omedelbart upp för en mycket hetsig debatt. Så även i Varberg och Falkenberg, där frågan är på tapeten i valet.

Skall man ha höga p-avgifter för att begränsa biltrafiken i centrum – som länge har varit Göteborgs melodi? Där sliter innerstadshandlarna sitt hår över försämrade affärsmöjligheter.

Men den rödgröna majoriteten supernöjd. Man får färre bilar i stan och kan samtidigt mjölka bilisterna på pengar. Och det är man ju duktiga på i vägtullarnas/trängselskattens stad.

Andra städer, som Varberg, har varit en mer generös hållning. Och därför blivit ett föredöme för andra städer. Men är den glada eran slut?

Vissa politiker, som exempelvis Liberalerna, gör gällande det. Moderaterna slår dock ifrån sig. Vänsterpartiet tycker däremot det vore en bra idé. Och Socialdemokraterna väljer den enkla vägen – att inte ha en åsikt utan säga att frågan ska utredas.

Parkeringar är inte gratis. Inte ens gatuparkeringar. För på sådana ställen skulle man ju kanske kunna "förtäta" i stället.

Och p-hus kostar ju också att bygga. Bör inte dem som utnyttjar dem ta en del av notan?

Så kan man ju resonera. Och börja införa vägtullar också.

Eller så ser man poängen med att genom att visa viss generositet gentemot dem som behöver ta bilen till staden. Exempelvis människor som bor i inlandet. För innerstadens utbud är förstås för dem också, eller hur?

Och så har vi det där med näringslivets bästa. Att det går bra för handlare och krögare ligger ju också i stadens intresse. Därför finns det röster i Falkenberg också inom näringslivet, inte bara inom KD och L, som vurmar för idén med P-skiva.

Allt bör ske med sans och måtta. Men den som vill värna livet i en stads centrum bör inse att det inte bara kan vara fri parkering vid stormarknader.