Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Katarina Erlingson: Inget alternativ till Per (S)vensson i Falkenberg

Det preliminära valresultatet för kommunvalet i Falkenberg skakar om, men ändå inte. Sverigedemokraterna rider på rikstrenden och ökar men blir ändå bara fjärde störst i Falkenberg, vilket snarare beror på motståndarna än på Bjälkös färdigheter.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Den negativa valskrällen är att Centerpartiet tappar kraftigt, faktiskt lika mycket som SD vinner. Det behöver inte vara ett samband, men ser faktiskt ut att vara det. Det enda valdistriktet i kommunen där C är störst är Årstad, vilket rimligen är en effekt av att partiet vill behålla Söderskolan. En valanalys får visa varför väljarna sviker C i Falkenberg - det kan vara en följd av rikstrenden. Klart är att Anneli Andelén och hennes lag uppenbarligen inte framstått som den valvinnare som partiet självklart ville vara.

Ett parti i Falkenberg som går emot trenden för riket är Moderaterna som ökar med två mandat och därmed för första gången blir större än C. Kanske är det en Sandra-effekt efter det nya toppnamnet Sandra Johansson? Det är svårt att hitta givna förklaringar annars, att partiet gjort en egen budget för första gången kan knappast ha spridit sig. Men vad hjälper ökade siffror när Sandra Johansson knappast blir kommunstyrelsens ordförande efter det här valet? Det finns i princip inga partier att samarbeta med som skulle räcka till en sådan position.

Det ser i skrivande stund ut som att Per Svensson (S) får fortsätta med sin konstellation Framtid Falkenberg, även om det står och väger precis. Men eftersom det egentligen inte finns något alternativ kan säkert Svensson fortsätta regera. Skulle Framtid Falkenberg inte få det sista 31:a mandatet kan man tänka sig att de väljer att styra i minoritet och söka stöd i varje fråga. Per Svensson skickade före valet inviter till Centerpartiet, men där kommer hans lockrop att klinga ohörda, inte minst eftersom C behöver slicka sina sår efter att ha gjort ett dåligt val. Hade Svensson varit mindre konfrontativ under den gångna perioden kanske det hade varit lättare att knyta C till sig, men nu är det troligen utsiktslöst.

Socialdemokraterna har fått betalt för sin inriktning på inlandet och vinner de flesta valdistrikten i kommunen, 17 av 27 hittills räknade. Per Svensson bör alltså vara personligen nöjd, även om det kan ge en del gråa hår att få till ett stabilt styre.

– Vi är jätteglada över det stora stöd vi fått på landsbygden och i inlandet. Det har vi jobbat för i väldigt många år och det är kanske det roligaste med valet i Falkenberg att det faktiskt gett utdelning, säger Per Svensson till HN:s nyhetsreporter.

Att S ökat kraftigast i Ätran-Fegen-distriktet är sannolikt ett utslag av satsningen på byggande i Ätran.