Maria Haldesten: Ingen skitsak att köra sönder Hallandsleden

Allemansrätten ger ingen frikort att störa djur och förstöra natur. Olaglig terrängkörning är ett växande problem.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Varningsskylten står vid Hallandsleden av en anledning. Alltså inte bara som vägledning - utom som ett monument över dårars framfart.

Det är lätt att tro att det är omogna tonåringar som spunnit loss. Ett misstänkt terrängkörningsbrott från Ullaredstrakten visar dock att det lika gärna kan vara vuxna människor som tappat huvudet - något som irriterade markägare i grannregionen norröver också har insett.

Eftersom de anmälda förarna var korkade nog att filma brottet och lägga ut videon på you-tube - har polisen kunnat identifiera en 50-årig skånsk kvinna och en 60-årings från Jönköpingstrakten.

Polisen berättar att kvinnan argt både förnekade brott under förhören - men samtidigt skrikit att haters vill komma åt henne för "en jävla skitsak".'

ANNONS

Den senare inställningen är hon uppenbarligen inte ensam om - att döma av ett par sunkiga kommentarer på Hallands Nyheters Facebook.

En man från Falkenberg föreslår att polisen ska lägga anmälan i botten på utredningshögen. En kvinna från Varberg suckar och tycker att det finns värre saker att bötfälla folk för.

Kanske är det med personer som dessa i åtanke, som Naturvårdsverket ha ansett sig tvingade att producera små animerade informationsfilmer som försöker förklara varför terrängkörning på barmark är förbjuden? Alltså för att den skadar växtlighet och djurliv - och förstör vandringsleder. Terrängkörning kan dessutom orsaka erosion och grumla vattendrag.

Att allt fler ser dessa skador som "en skitsak" visar dock varningar från många fler län än Halland. Problematiken är utbredd i stora delar av landet - även i naturreservat. Tyvärr är dock naturbovarna ofta svåra att få fast. De är ju inte så ofta terrängkörarna lämnar digitala visitkort, eller kan tas på bar gärning.

Men det är allvarligt när motorcyklar, fyrhjulingar - och till och med husbilar - lämnar sår i naturen. Värst är läget längs kusterna, enligt ett SVT-reportage från pandemins andra år. Där har husbilsturister inte bara lämnat skadad kustmark efter sig utan även tömda latriner och skräp.

ANNONS

Denna totala brist på respekt riskerar att påverka även dem som sköter sig fint när de vistas i naturen. Länsstyrelserna kan tvingas införa fler begränsningar för var husbilar få ställas upp.

Och ytterst kan allemansrätten komma att påverkas.

Vår sedvänja, som ger oss en unik tillgång till annans skog och mark, bygger på respekt. När allt fler - på olika sätt - i stället väljer hänsynslöshet eroderas sedvänjan. På senare år har markägare haft skäl att protestera mot allt från terrängturister till arrangerade "vildmarksupplevelser".

Tyvärr är tillsynen begränsad. Därför finns skäl att påpeka att vem som helst som bevittnar överträdelser kan anmäla dessa. Det ligger trots allt i alle mans intresse att dra lans för den natur som inte själv kan slå larm.

ANNONS