Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maria Haldesten: Ingen pigskandal - utan ett säkerhetshot

Slapp kontroll är inte bara en fara statsministern liv utan för rikets säkerhet.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Säkerhetsmässigt är städgate en skandal som väcker oro. Men att ett illa hanterat köp av tjänst ska väcka liv i en bortglömd pigdebatt är beklämmande.

Hur skulle det se ut med en statsminister som "städar sin egen skit"? Som om hushållsarbete är något man sköter med vänsterhanden kanske? Eller som att statsministern slarvar med det arbete som svenska folket förväntar sig att hon skall ägna nästan all sin vakna tid åt.

Visst var det pinsamt när företrädaren Persson på sin tid moraliserade i en högljudd städdebatt – samtidigt som han själv betalade för de sortens tjänster. Men de högerdebattörer som nu hjälper snedseglande vänstermän att dra igång en debatt kring dubbelmoral, sossar och städerskor - bidrar ju till att sopa det verkligt viktiga åt sidan. Nämligen hur en sådan här blunder alls kan göras.

Mord på toppolitiker är en del av den moderna, svenska historien. Detsamma gäller säkerhets- och avlyssningsskandaler – av olika slag. Vapenstölder på regeringskansliet, spioner på toppositioner, och it-haveriet på Transportstyrelsen är några ökända exempel.

I november förra året gick Säpo ut med nya skyddsinstruktioner till landets toppolitiker - bland annat med anledning av det försämrade omvärldsläget.

Var försiktig med oväntade möten med gamla bekanta, vad försiktig med att dela information, och tänk på att främmande makt är ute efter att tjuvlyssna varhelst de kommer åt - löd några av råden.

Samtidigt kunde alltså städerskor utan kollektivavtal, via ett bolag lett av en vd som dömts för skattebrott, rumstera fritt i den tidigare finans-/ statsministerbostaden.

Vilken tur ändå att städarna råkade utlösa inbrottslarmet den där dagen – för vem vet vilka värre konsekvenser en misskött upphandling av den här kalibern hade kunnat få.

"Även vi som vill göra rätt kan råka ut för oseriösa", urskuldar sig Magdalena Andersson.

Visst. Man kan bli förd bakom ljuset av små- eller stora skurkar som tycks ha pappren i ordning – i synnerhet om man är en helt vanlig Svensson eller företagare. Men en av en av landets viktigaste skyddspersoner ska inte kunna råka ut för något sånt här. När så sker är det en allvarlig säkerhetsbrist.

Den som ska anlitas för tjänster på exempelvis en känslig myndighet kan ofta räkna med att få både sina - inklusive familjens - privata förhållanden granskade. Men #städgate avslöjar att det finns oförsvarliga hål i säkerhetsnätet.

De måste lagas. Och de oklarheter kring vem som ska ta ansvar för vad måste redas ut.