Arkivbild: Polis letar gärningsmän efter inbrott.
Arkivbild: Polis letar gärningsmän efter inbrott. Bild: Fredrik Magnusson

Maria Haldesten: Ingen del av Halland ska vara laglös bygd

Flinka tjuvar slog nyss till mot Folkared och Långås. Tyvärr är polisen sällan lika snabb på att lösa landsbygdsbrott.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Ledare 4/8: Varför ska de anmäla när vi ändå inte kommer? Det frågar sig en polis i Halland.

Citatets bistra ton gör att det blir en braskande rubrik i Dagens Nyheter. Kristian Nilsson hymlar inte med att polisen inte räcker till.

– Problemet är inte främst att de är för få. Det handlar snarare om att den resursen som finns inte alltid får användas lokalt, förklarar han.

Centern är alltså på rätt spår när partiet, i sitt nya landsbygdsprogram, väljer att lägga betydande fokus på polisbristen på landsbygden. Känslan av otrygghet är nämligen inte förbehållen utsatta förortsområden. Men det finns en koppling.

ANNONS

Den gängkriminalitet som är på allas läppar - och som gjort till att frågor om brott och straff seglat upp som väljarnas viktigaste valfråga - bidrar till att dränera Hallands landsbygd på poliskraft.

Men även högriskmatcher i fotboll och koranbrännande politiker kan göra att poliser måste flyttas till större tätorter.

Och då kanske polisen inte har någon att skicka när en lantbrukare i Valinge fått traktorn stulen, eller ett äldre par i Gunnarsjö sett mystiska typer stryka omkring.

Den klarspråkige Kristian Nilsson är en av de poliser som varit engagerad i en ny, stor satsning på brottsförebyggande arbete. I samverkan med bland annat Hushållningssällskapet Halland, LRF Halland och Länsförsäkringar har man ordnat informationsträffar om hur man gör det svårare för tjuvarna. Då kan man i bästa fall slippa bli utsatt.

Samtidigt är det uppenbart att prisutvecklingen gör att allt från diesel till utrustning har blivit mer stöldbegärliga, inte minst för alla internationella ligor

– Tjuvarna vet precis hur de ska gå tillväga, och det är inga spontana inbrott, sade områdespolis Andreas Liljedahl, i samband med en träff i bygdegården i Karl Gustav.

Mer grannsamverkan är en brottsförebyggande metod som polisen förordar. Samt att skaffa ordentliga lås - och att ta med dyr utrustning ur traktorn.

ANNONS

Brutalt uttryckt förändrar stöldligornas framfart - och rättsväsendets oförmåga - sättet att leva på landet. Människor som varit vana vid att låta nyckeln ligga i fordonet - ifall grannen skulle vilja låna - måste börja tänka i nya banor.

"Polisens brottsbekämpande arbete på landsbygden bör bland annat utvecklas genom särskilda utredare" skriver Centerpartiet i sitt program

Sakkunniga utredare är bra. Liksom den sortens överblick som Hallandspolisen enträget har arbetat med att gå genom samverkan mellan olika polisområden. Många stöldraider går i vågor och då kan polisen snabbare skapa sig mönster.

Men bland det viktigaste är att sluta se poliser som brickor att flytta hit och dit - med följden att alltför få är på plats när ligorna slår till. Poliser med lokalkännedom, som faktiskt får verka i "sitt" område, är inte ett förlegat ideal. Det är att bädda för effektivitet och resultat.

ANNONS