Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
VARBERG 20200312Exeriör Hallands sjukhus Varberg. Fem medarbetare på intensivvårdsavdelningen på Hallands sjukhus har testats positiva för coronaviruset och ett 70-tal medarbetare provtas.Foto: Adam Ihse / TT kod 9200 Bild: Adam Ihse/TT

Maria Haldesten: Illavarslande med utbrottet inom intensivvård i Varberg

Av patientsäkerhetsskäl bör Halland ändra sina råd till vård- och omsorgspersonal om hemkarantän – precis som Värmland gjorde redan i måndags.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

VARBERG 20200312Exeriör Hallands sjukhus Varberg. Fem medarbetare på intensivvårdsavdelningen på Hallands sjukhus har testats positiva för coronaviruset och ett 70-tal medarbetare provtas.Foto: Adam Ihse / TT kod 9200 Bild: Adam Ihse/TT

Ledare 13/3. Smittspridning på en intensivvårdsavdelning är bland de värre scenarierna på ett sjukhus. Där vårdas nämligen de allra sjukaste och mest sårbara patienterna. Deras möjlighet att blir friska hänger dock inte alltid på den avancerade medicintekniken utan på hur stor risken är att de utsätts för en vårdrelaterad infektion. Det är en gammal sanning.

Det är ett skäl till varför smittutbrottet på Varbergs sjukhus tas på stort allvar. Ett annat är att de uppgifter som framkommit om smittspridningen tyder på att även en symptomfri person kan sprida smitta. Det sätter gällande karantänsråd i helt nytt ljus.

I dagsläget rekommenderas inte halländsk vård- och omsorgspersonal som har varit på resa i riskområden att hålla sig i hemkarantän. Tvärtom har beskedet varit att de skall gå till jobbet så länge de känner sig friska. Den rekommendationen kan dock komma att ändras nu, lyder beskedet från regionen.

Halland vore i så fall inte först. Redan i måndags fattade region Värmland beslutet att medarbetare som varit i riskområden måste hålla sig hemma från jobbet - för att förebygga smittspridning inom verksamheten.

Halland bör, mot bakgrund av veckans smärtsamma erfarenhet, göra detsamma. Det vore dessutom helt i enlighet med de rekommendationer som en rad företag redan tillämpar. Delvis för att skydda den egna företagsverksamheten, men också av omsorg om andra. Att minska risken för smittspridning är att minska belastningen på den intensivvård som de värst drabbade patienterna måste vända sig till.

Att personalstyrkan på just en sådan avdelning i Halland nu minskar är därför olyckligt. Särskilt som det inte finns en sjö av hyrpersonal att ösa i, att döma av den debatt som har förts i exempelvis Sjukhusläkaren.

Johnny Hillgren, ordförande för Svenska intensivvårdsregistret (SIR), med flera berättade om en verksamhet där det råder brist på såväl platser som personal. Dessutom har vårdtyngden i många fall ökat under senare år.

I dagsläget ändras råden från myndigheterna i takt med att kunskapen om smittan ökar, liksom spridningen. Det ligger i sakens natur. Men att region Halland nu har skäl att känna lite extra press på att ligga i framkant är knappast att säga för mycket.

I såväl Varberg som Falkenberg råder nu besöksförbud på särskilda boende för äldre och funktionsnedsatta. Det är utmärkt.

I flera kommuner förbereder sig dessutom utbildningsförvaltningarna för att kunna bedriva undervisning på distans. Enligt Folkhälsomyndigheten pågår visserligen ingen aktiv diskussion om att svenska stänga skolor - likt man har gjort i grannländerna. Men det kan komma att ändras.

Mycket kan på kort varsel komma att ändras. Därför har var och en av oss också ett eget ansvar. Det gäller att planera för att, om möjligt, kunna jobba hemifrån. Det gäller att fylla på medicinförråd och kylskåp - för säkerhet skull. Och det gäller att tänka solidariskt. Även om myndigheterna inte kräver att du låter bli att gå hosta dig fram i affären, eller utsätter andra för de trista effekterna av dina semestervanor, så kan du välja själv att bete dig som folk och visa hänsyn.

(Ledaren kan komma att uppdateras under dagen)