Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Dick Gillberg
Bild: Dick Gillberg

Maria Haldesten: Idioti att fira student med plastkonfetti

Plastkonfetti innebär en högst tillfällig lycka men kan orsaka långvariga problem.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Att korka upp hör studenten till. Att bete sig korkat och skräpa ned bör inte göra det. Ändå singlar guldglänsande konfetti runt på gator och torg i dagar efter utspring och firande. Det inte bara ser illa ut, det är reellt ett miljöproblem.

– Plastkonfettin blåser ofta iväg och hamnar i vattendrag eller i dagvattenbrunnar, och i slutändan i havet, säger Karin Meyer, till GP

Hon är nationell koordinator på Kommunernas internationella miljöorganisation (KIMO), där även Varberg och Falkenberg ingår.

Redan för ett par år sedan uppmanande Kimo, inför skolavslutningar och annat firande, till att endast använda miljövänlig konfetti och undvika ballongsläpp. En del av bilderna från årets studentfirande visar dock att det är si och så med hörsamhet och tankeförmåga bland de unga festglada. Så räcker det verkligen med att försöka leda rätt?

– Det är inte aktuellt med ett förbud just nu säger men det kan mycket väl bli framöver. Inom Kimo har problemen med olika sorters plastskräp diskuterats i flera år, säger Anders Bergh, förvaltningschef på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i Varberg.

Att företag som säljer studentmössor skickar med miljöskadlig konfetti på köpet är ju helt galet, men en del av förklaringen till det stundtals ivriga användandet.

Redan nästa år kan det dock förhoppningsvis bli mer ordning och reda. När Sverige anpassar sig efter det EU-direktiv som rör förbud mot engångsartiklar i plast förväntas förbud mot plastkonfetti ingå.

Att det skall krävas förbud - och inte räcka med den uppmuntran till miljötänk som tidigare kommit från gymnasiechefer i Varberg - är förstås lite beklämmande. Studenterna borde vara smartare än att prioritera några sekunders glitterregn framför renare stad och renare hav. Problemen med mikroplatser angår ju den uppväxande generationen i ännu högre grad.